A3 Haber

Google Türkiye’de ofis açıyor

Google Türkiye’de ofis açıyor

Google Türkiye’de ofis açıyor
Ağustos 19
19:20 2020

TBMM’de AKP-MHP oylarıyla yasalaşan tartışmalı yeni sosyal medya düzenlemesinin ardından ilk adımı Google atıyor. Youtube gibi platformları bünyesinde barındıran şirket, Türkiye’deki tüm operasyonlarını yürütmek için şirketleşme kararı aldı.

Kamuoyunda çok tartışılan ve TBMM’de AKP-MHP oylarıyla kabul edilen “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” sorasında ilk adım Google’dan geldi.

Habertürk TV’den Esra Nehir’in haberine göre Youtube gibi platformları bünyesinde barındıran şirket, Türkiye’de ki tüm operasyonlarını yürütmek için şirketleşme kararı aldı.

Google, Türkiye’de resmi olarak 2005 yılından bu yana Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi adıyla faaliyet gösteriyor. İstanbul Ticaret Odası’na da kayıtlı olan şirket, Türkiye’deki faaliyetlerini İstanbul Levent’te bulunan bir plazadaki ofisi aracılığıyla yürütüyor. Şirketin Türkiye’ye yönelik aldığı son kararının ise Google’ın sadece reklam ve pazarlama faaliyetlerine değil, tüm operasyonlarına odaklanacağı belirtiliyor.

Yasa neler getirmişti?

Yeni düzenlemeye göre Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı (Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp) en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek.

Temsilci belirlemeyen ağ sağlayıcılara kademeli olarak para cezası verilecek. Altı aylık raporu Türkçe hazırlayarak BTK’ye bildirecek. İlk rapor için Ocak 2021 olan tarih Haziran 2021’e uzatıldı.

Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında para ve reklam yasağı verilecek. 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.

Google’dan açıklama

Google’ın Türkiye’de yeni bir ofis açacağı haberleri üzerine turkinternet.com’un sorularına yanıt veren Google açıklamasında, “Google’ın Türkiye’deki operasyonlarında değişikliğe gitmeye karar verdiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Google tarafından yapılan açıklama şöyle:

“2006 yılından beri İstanbul’da kurulu bulunan Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. (‘Google Reklamcılık’) olarak yurtdışında yerleşik Google şirketleri tarafından sağlanan hizmetlerin Türkiye’de tanıtımı ve pazarlanmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız.

Bugün medyada yer alan ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da yapılan güncel değişiklikler sebebiyle Google’ın Türkiye’deki operasyonlarında değişikliğe gitmeye karar verdiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu haberler, Google’ın reklam hizmetlerinin sunumuyla ilgili olarak 2021 yılında yapmayı planladığı bazı yapısal değişikliklerin yanlış anlaşılarak yayılmasına dayanmaktadır. Konunun 5651 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikler ve sosyal medya düzenlemeleriyle bir ilgisi bulunmamaktadır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER