A3 Haber

HDP’den Soylu’ya yanıt: Fail uzman çavuş olduğu için olay kapatılmak isteniyor

HDP’den Soylu’ya yanıt: Fail uzman çavuş olduğu için olay kapatılmak isteniyor

HDP’den Soylu’ya yanıt: Fail uzman çavuş olduğu için olay kapatılmak isteniyor
Ağustos 20
16:30 2020

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman’da bir uzman çavuşun tecavüzü sonrası intihara sürüklenen genç kadının ölümünün, fail uzman çavuş olduğu için kapatılmak istendiğini belirtti.

A3 Haber Merkezi- HDP Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin genel merkezinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Başaran, Batman’da Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzü sonrası intihara sürüklenerek yaşamını kaybeden İpek Er ve İstanbul Sözleşmesi hakkında konuştu, Soylu’ya yanıt verdi.

Kadına yönelik cinsel saldırı ve istismarın yıllardan beri bir savaş taktiği, bir savaş politikası olarak uygulandığını belirten Başaran, “Kürt illerinde yaşanan cinsel istismar ve tecavüzler savaş politikasıdır. Ablukalar döneminde özellikle özel harekatçıların insanların evlerine, hatta yatak odalarına girerek yazdıkları cinsiyetçi yazıları, verdikleri pozları hepimiz görmüştük. Yakın tarihte 2013’te Midyat’a bağlı Hanlar köyünde bir kadın kaçırıldı, istismar edildi ve maalesef o da intihara sürüklendi. Yedi yıldır ailesi adalet arıyor. Yine geçtiğimiz günlerde başka bir uzman çavuş 13 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Karar alkollü olmasından ve çevreye zarar vermesinden yana çıktı. Musa Orhan genç bir kadına tecavüz etti 20 gün hürriyetinden yoksun bıraktı. Kadın defalarca başvuruda bulundu ancak sesini duyuramadı. Çığlığını ancak intiharıyla duyurabildi. Bunun haberini yapan gazeteci arkadaşımız hakkında soruşturma başlatıldı. Genç kadının mektubunu yayınlayan gazeteye erişim yasağı getirildi. Yetkililer açıklama yapmak bir kenara olayın üzerini örtmek için ellerinden geleni yaptılar. Çünkü bunu yapan bir uzman çavuştu” dedi.

“Ülkede adalet sosyal medyadan sağlanıyor”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP’yi suçlamasına da tepki gösteren Başaran, Soylu’ya  “Biz onlarca yıldır kadın mücadelesi yürüten bir partiyiz. Amasız, fakatsız kadına karşı şiddet, taciz ve tecavüzün karşısında duruyoruz. Bizi sorgulayacak en son kişidir. Bugün bu olayın üstünü örtme çabası içinde olan kişiye hesap vermek zorunda değiliz” dedi.

Yetkililerin saatlerce cenazesini ailesine saatlerce teslim etmediğini, HDP milletvekillerinin cenazeye katılmasının engellendiğini aktaran Başaran, “Süleyman Soylu, genç kadının abisi polis olduğu için bunu bir ‘hassasiyet’ olarak nitelendirdi. Asıl hassasiyet failin kimliğini örtme çabalarında gözüküyor. Bu kadın günlerce çağrıda bulundu ama eksik adalet, erkek adalet ancak yüzlerce binlerce kişi sosyal medyadan çağrı yaptığında geldi. Maalesef bu ülkede adalet sosyal medyadan sağlanıyor” dedi.

“İstanbul Sözleşmesi AKP MYK’sinde tartışılacak konu değil”

Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Sözleşmesi bütün kanallarda öncelikli gündem ama artıları gündem değil. İstanbul Sözleşmesi’ni nasıl manipüle ederiz diye düşünüp çalışma yürütüyorlar. Biz bu sözleşmenin uygulanmadığını çok iyi biliyoruz. Eğer uygulansaydı Batman’daki bu kadın intihara sürüklenmezdi. Eğer uygulansaydı kadınlar sosyal medyadan adalet aramazlardı. Eğer uygulansaydı Ağrı’daki kadın gidip defalarca başvuru yaptıktan sonra sonuca ulaşırdı. İstanbul Sözleşmesi ile derdiniz ne? Kadına her türlü desteği sağladığı için mi rahatsız oluyorsunuz? AKP MYK’sinin gündeminde İstanbul Sözleşmesi olduğunu biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi AKP MYK’sinde tartışılacak bir konu değildir.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER