A3 Haber

Bugün gelen üç verinin anlattığı…

Bugün gelen üç verinin anlattığı…

Bugün gelen üç verinin anlattığı…
Ağustos 21
13:09 2020

TÜİK açıkladı: Tüketici Güven Endeksi Ağustos’ta Temmuz’a göre yüzde 2,2 geriledi ve 59,6 oldu.

Ağustos’ta sadece tüketicinin gelecek 12 ayda tasarruf etme beklentisi yükseldi:

Tüketici Güven Endeksi Ağustos 2018 krizi sonrası sert gerilemiş ve en son yerel seçimler sonrası Nisan 2019’da 63,5 ile tepe yapmıştı. Yani yaklaşık iki yıldır yatay giden bir tüketici güven endeksimiz var. Beklentileri bir türlü iyileşmiyor.

Esas garip nokta ise TÜİK tüketicisi ile sahadaki bazı tüketiciler arasındaki beklenti uyumsuzluğu. TÜİK tüketicisi için gelecek 12 ayda taşıt ve konut almak en düşük iki beklenti… Bu aylardır böyle…

Ama piyasaya baktığınızda konut ve taşıt satışları patlamış durumda. Bu uyumsuzluk gelir adaletsizliğinin bir yansıması mıdır yoksa TÜİK metodolojisi mi hatalıdır söylemek zor.

Uluslararası Yatırım Pozisyonu

Merkez Bankası Haziran sonu itibariyle Türkiye’nin net dış borcunu açıkladı. Buna göre 2020 Haziran sonu itibarıyla net dış borç 341,5 milyar dolar oldu.

Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurtdışı varlıkları, 2019 yıl sonuna göre yüzde 10,3 oranında azalışla 227,3 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise yüzde 4,7 oranında azalışla 568,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Sonuç olarak da Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2019 yıl sonunda -343,5 milyar ABD doları iken 2020 Haziran sonunda -341,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye bilanço küçültmeye devam ediyor. Ancak varlıklar yükümlülüklerden daha fazla azaldığı için net dış borçtaki gerileme hız kesti, 2 milyar dolar seviyesinde kaldı.

Tarımsal girdi fiyat endeksi sakin

TÜİK Haziran ayı tarımsal girdi fiyat endeksini açıkladı.

  • Buna göre TGFE 2020 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,17
  • Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,31
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,77
  • 12 aylık ortalamalara göre yüzde 9,38 artış gösterdi.
  • 2018 Ağustos’undan bu yana artış yüzde 26 oldu.

Alt gruplardaki fiyat değişimleri şöyle oldu:

Bu endekste de Tarım ÜFE ile bir uyumsuzluk göze çarpıyor. Artışların fiyatlara yansımasında zaman farkı olabileceğini göz önüne alarak Temmuz ve Ağustos rakamlarını bekleyelim bakalım.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER