A3 Haber

Bakanlık onayladı: İzmir ve Manisa’da beş yılda imara açılacak bölgeler belli oldu

Bakanlık onayladı: İzmir ve Manisa’da beş yılda imara açılacak bölgeler belli oldu

Bakanlık onayladı: İzmir ve Manisa’da beş yılda imara açılacak bölgeler belli oldu
Ağustos 24
09:29 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onaylayarak askıya çıkardığı İzmir ve Manisa’yı kapsayan 1/100.000’lik imar planlarında pek çok ilçede yeni kentsel gelişme alanları oluşturuldu. Bu bölgelerdeki imar çalışmaları 2025 yılına kadar tamamlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onaylayarak askıya çıkardığı İzmir ve Manisa’yı kapsayan 1/100.000’lik imar planlarında pek çok ilçede yeni kentsel gelişme alanları oluşturuldu. Bu bölgelerde 2025 yılına kadar imar çalışmaları tamamlanacak. İzmir’de 3130 hektarı kapsayan bu bölgeler daha çok; Seferihisar, Aliağa, Helvacı, Türkeli, Maltepe, Seyrek, Pancar, Oğlananası, Ayrancılar, Yazıbaşı, Kemalpaşa ve Ulucak çevrelerinde yer alıyor. Manisa’da da Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Saruhanlı, Soma, Selendi ve Turgutlu’da yeni kent gelişim alanları belirlendi.

Askıya çıkarılan planlara göre; İzmir’in merkezinde ihtiyaç duyulan kentsel gelişme alanlarının bir kısmı Torbalı’da planlandı. Ayrancılar yerleşiminde onaylı imar planları dışında yeni kentsel gelişme alanları düzenlendi.

“Sakin” şehirde önemli kentsel gelişim alanları

Seferihisar’da sit alanı sınırlarındaki değişimler doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. İzmir yolu üzerinde ortaya çıkan yapılaşma talepleri dikkate alınmış, mevzii imar planları ile yapılaşmış alanlar ile Seferihisar ilçe merkezini bütünleştirecek, karayolu çevresinde yola yönelik tesisler ile kentin kuzeybatısında yoğun olarak bölgesel gereksinim duyulan sosyal donatı alanlarının da yer alacağı gelişme alanı düzenlemesi yapıldı.

Yerleşmenin güneyinde, jeotermal kaynaklara en yakın bölümde turizm alanı düzenlemesi yapıldı .jeotermal kaynakların da kullanıldığı farklı turizm türlerinin alt ölçekte bir arada planlanacağı alan düzenlenmesi ortaya çıkarıldı. Ürkmez ve Doğanbey’de ilave gelişme alanları planlara girdi.

Kemalpaşa’ya toplu konut alanı

Egeligazete’de yer alan habere göre, Aliağa’nın Helvacı bölgesinde tarım ve tarımsal sanayiye bağlı olarak gelişim olacak. Yenişakran’da, sanayi alanlarına yakınlık, turizm potansiyelleri ve İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumunun varlığı dikkate alınarak 2025 yılı için ilave gelişme alanları planlandı.

Bayındır’da da Canlı ve Çırpı bölgelerinde mevcut imar planları yeterli görülmeyerek yeni gelişme alanları oluşturuldu. Bergama’da öngörülen kentsel gelişim alanlarının büyük kısmı, ilçe merkezinin batında düzenlendi. Karaburun’da Bozköy’ün kuzeyinde, tarımsal niteliği olmayan bir alan kentsel gelişme alanı olarak düzenlendi. Kemalpaşa’da Akalan ve Çambel mahalleleri arasında bulunan toplu konut alanına da planda ilave gelişme alanı olarak yer veridi.

Kınık’ta var olan imar planlarına ilave olarak kentin kuzeyinde bulunan stadyum çevresinde yeni kentsel gelişme alanları oluşturuldu. Tire OSB’nin etkisiyle kentin büyüme eğiliminde olması ve kent açısından gereksinim duyulan yeni kullanımlar nedeniyle ilave kentsel gelişme alanları planlandı.

Manisa Merkez’de OSB çevresine yen imar

Manisa’da önemli ölçüde yeni kent gelişimlerine gidildi. Merkezde yeni kentsel gelişme alanları OSB’nin çevresinde ve Akgedik, Muradiye ve Yağcılar Mahallelerinde planlandı.

Hacıhaliller’de de  kentsel gelişme alanları, kentsel yerleşik alana ek olarak onaylı imar planı sınırları içinde yeterince bulunmadığı gerekçesiyle planlı alanlara ek olarak gelişme alanları öngörüldü.

Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesine koşut olarak ortaya çıkacak yeni nüfus artışları için yeterli olmayacağı öngörüldüğünden, mevcut planlara ek gelişme alanları belirlendi. Kentin kuzeyi verimli tarım alanları olduğundan, gelişme alanları güneyde önerildi. Gelişme alanları belediye sınırlarının dışına taşarak, mücavir alan içinde yer alan mahallelere kadar uzatıldı. Mevcut gelişme eğilimine koşut olarak, Irlamaz Çayı’nın batı kesimi sanayi alanları olarak korunurken, diğer kentsel alanlar, kentsel yerleşik alanlar ve kentsel gelişme alanları doğu kesiminde düzenlendi.

Alaşehir Kemaliye bölgesinde 18 hektar gelişme alanı düzenlendi. Yeşilyurt’ta da kentsel gelişme alanları, imar planına bitişik alanda önerildi. Durhasan’da 25 hektar, Mahmutlar’da da 10 hektarlık yeni gelişme alanı düzenlendi. Kırkağaç’ta da yeni imar alanları belirlendi.

Gölmarmara’nın Çiçekli bölgesinde 13 hektarlık ilave gelişme alanı oluşturuldu. Salihli’de Adala, Gökeyüp, Poyrazdamarı bölgelerinde gelişme alanları uygun görüldü.

Saruhanlı’da Nuriye, Büyükbelen bölgelerinde, Soma’da Turgutalp’te yeni imar alanları oldu. Selendi’de de ilave kentsel gelişim alanı düzenlendi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER