A3 Haber

Ekonomik verilere bakış: Ağustos’ta beklentilerde hafif bozulma var

Ekonomik verilere bakış: Ağustos’ta beklentilerde hafif bozulma var

Ekonomik verilere bakış: Ağustos’ta beklentilerde hafif bozulma var
Ağustos 25
17:32 2020

Bugün gelen verilere bir göz atalım:

** TÜİK Ağustos ayı sektörel güven endekslerini açıkladı.

Tabloda görüldüğü üzere gelecek üç ayla ilgili beklentiler her üç sektörde de önceki aya göre geriledi. Basit olarak ifade edecek olursak son üç aydaki canlılığın sürmeyeceği düşünülüyor.

** Merkez Bankası, Ağustos ayı “reel kesim güven endeksi” ve “kapasite kullanım oranını” açıkladı.

“Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 5,8 puan artarak 105,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

Mayıs’tan sonra “güven endeksleri” ve “PMI verileri” beklenenden iyi gelmeye başladı. Bazı veriler salgın öncesi seviyesinin üzerine çıktı. Sadece bizde değil, bu tüm dünyada böyle…

Şahsen bir metodoloji sorunu olduğunu düşünenlerdenim. Yayılım endeksi bazı hesaplamalarda hemen tüm beklentiler aynı yönde iyileştiği için endeks bunu rakamsal olarak abartabiliyor. Bu yüzden de gerçekleşmelerin beklentilerin gerisinde kalma ihtimali var.

Reel kesim güven endeksinin altındaki bu not o açıdan önemli:

“İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15,8’e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 69,1’e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 15,1’e yükselmiştir.”

Keza Ağustos ayı kapasite kullanım oranı verisi de bu yönde geldi:

“Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 2,3 puan artarak yüzde 73,0 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

SONUÇ: Bugün gelen veriler sektörlerde Haziran ve Temmuz’da güçlü seyreden olumlu beklentilerin kısmen sönmeye, bazı sektörlerde de olumsuza dönmeye başladığına işaret ediyor. Salgının hem dünyadaki hem de bizdeki seyri özellikle sektörel güven endekslerinde yansımış olabilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER