A3 Haber

ABD, Erdoğan’ın Hamas liderleriyle görüşmesine tepki gösterdi: Dışişleri Bakanlığı “haddini aşan açıklama” dedi

ABD, Erdoğan’ın Hamas liderleriyle görüşmesine tepki gösterdi: Dışişleri Bakanlığı “haddini aşan açıklama” dedi

ABD, Erdoğan’ın Hamas liderleriyle görüşmesine tepki gösterdi: Dışişleri Bakanlığı “haddini aşan açıklama” dedi
Ağustos 25
22:45 2020

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas liderleriyle görüşmesine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı da “Sayın Cumhurbaşkanımızın Hamas yetkililerini kabulüne ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün haddini aşan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz” açıklaması yaptı.

A3 Haber Merkezi- ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas heyetiyle görüşmesine yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Erdoğan’ın teröristlerle görüşmeye devam etmesi sadece Türkiye’nin uluslararası toplumdan izole edilmesine hizmet eder” denildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus’un imzasını taşıyan yazılı açıklamada şöyle denildi: “ABD, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Ağustos’ta İstanbul’da iki Hamas liderini ağırlamasına kuvvetle karşı çıkıyor. Hamas hem ABD hem AB tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağırladığı her iki yetkili de Özel Tanımlanmış Küresel Teröristler. ABD’nin Adalet Karşılığı Ödül Programı çok sayıda terör saldırısı ve kaçırmaya müdahil olmasından ötürü bunlardan biri hakkında isithbarat edinmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu terör örgütüne süregiden desteği sadece Türkiye’nin uluslararası toplumdan tecrit edilmesine hizmet ediyor, Filistin halkının çıkarlarına zarar veriyor ve Gazze’den düzenlenen terör saldırılarını önlemeye yönelik küresel çabaları baltalıyor. Türk hükümetinin Hamas’la ilişkisine dair endişelerimizi en üst düzeyden dile getirmeye devam edeceğiz. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl Hamas liderliğini Türkiye’de ikinci ağırlaması oldu, ilki 1 Şubat’ta gerçekleşmişti.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ağustos’ta Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve beraberindeki heyet ile görüşmüştü. Vahdettin Köşkü’nde yapılan görüşmeye MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı da sözcüye tepki gösterdi

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamaslı yetkilileri kabulüne ilişkin yaptığı açıklama hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Hamas yetkililerini kabulüne ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün haddini aşan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz. Gazze’de demokratik seçimlerle iktidara gelen ve bölgenin önemli bir realitesini teşkil eden Hamas’ın meşru temsilcisinin terörist olarak nitelendirilmesi bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalara katkı sağlamayacaktır. Kaldı ki, kendi terör örgütleri listesinde yer alan PKK’ya açık destek veren, FETÖ elebaşına evsahipliği yapan bir ülkenin üçüncü ülkelere bu konuda söz söylemeye hiçbir hakkı bulunmamaktadır. ABD Yönetimi Filistinliler arası iç uzlaşı çabalarının da bir tarafı olan Hamas’ı terör örgütü ilan etmiş, ardından Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Vaşington’daki Ofisini kapatmıştır. Böylelikle tüm Filistin Yönetimi ve halkıyla irtibatını keserek, bölgemizin gerçeklerinden kendini ne kadar soyutlamış olduğunu da ispatlamıştır. Bu vesileyle ABD Yönetimi’ni, bölgedeki güç ve nüfuzunu münhasıran İsrail’in çıkarlarına hizmet etmek amacıyla kullanmak yerine, dengeli politikalar izleyerek İsrail-Filistin ihtilafına uluslararası hukuk, adalet ve hakkaniyet temelinde samimi çözüm arayışında bulunmaya davet ediyoruz” denildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER