A3 Haber

‘Minibüsçülerin yüzde 95’inin kredi borcu var, hepsi iflasa doğru gidiyor’

‘Minibüsçülerin yüzde 95’inin kredi borcu var, hepsi iflasa doğru gidiyor’

‘Minibüsçülerin yüzde 95’inin kredi borcu var, hepsi iflasa doğru gidiyor’
Ağustos 25
09:07 2020

Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, pandemi sürecinin en fazla şehir içi toplu taşıma araç sahiplerini etkilediğini savunarak, kerdi borçlarından dolayı yılbaşına yakın iflasların artacağını söyledi.

Van’da şehir içi taşımacılık yapan dolmuş hattı sahipleri ve şoförler, pandemi sürecinin kendilerini iflasa sürüklediğini dile getirdi.

Yaklaşık 5 bin üyeleri olduğunu belirten Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, koroavirüsten en çok kendilerinin etkilendiğini söyledi.

Şoförler ciddi risk altında

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre günde milyonlarca insanı taşıdıklarını ve şoförlerin hastalık riski altında olduğunu ifade eden Tuğrul, taşıdıkları yolcuların hangisinin taşıyıcı ya da olmadığını bilmediklerini bu nedenle çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Şoför esnafının pandemi sürecinde hiçbir şekilde gündeme dahi gelmediğini ve devletin kendilerine bir yardım sunmadığını vurgulayan Tuğrul, “Toplu taşıma esnafına belediyelerin yardım etmesi için mecliste yasa çıkartıldı ama hiçbir şekilde belediyeler destek vermedi. Bu konuda şoför esnafı çok mağdur durumdadır. Okulların açılmaması bizleri ekonomik kazanç olarak yok duruma düşürdü” dedi.

Devletten destek bekliyorlar

Yılbaşına kadar birçok şoför esnafının iş bırakacağını öngördüklerini sözlerine ekleyen Tuğrul, devletin bu konuda kesinlikle biran önce esnaflara ciddi destekler vermesini istedi. Ertelenen kredi ödemelerinin faizli ertelendiğini hatırlatan Tuğrul, “Fenni muayeneler ertelendi ama fark alınıyor. Sigorta ve BAĞ-KUR konusunda hiçbir yapılandırma yapılmadı. Öğrenci servis araçlarının belediye tarafından alınan bir yıllık 750 TL güzergah ücretinin alınmaması talebi vardı ama maalesef bu erteleme de faizle yapılıyor. Şuan bile ödeyemediğimiz bir parayı faiziyle nasıl ödeyeceğiz? Şuan 8 aydır öğrenci servisleri kontak açmadı ve bu insanlar açlıkla savaşıyor. Bu insanların hiçbir gelirleri olmadığı gibi BAĞ-KUR’larını yatırıyorlar. Geçen her dakikanın ve günün parası bizden alınıyor. Esnaf şuanda bir kenara atılmış durumda. Bu sorunlar krediyle çözülecek sorunlar değil ve günün sonunda esnafın tümü icralık olacak. Devletin çalışmayan esnafı tespiti edip geri dönüşümsüz kredi vermesi gerekiyor. En azında hayatını idame edebilecek kadar bile olsa hibe bir para vermesi gerekiyor. Ekonomik kriz nedeniyle yaralarımız daha sıcak ama yılbaşına yakın iflaslar artacaktır” diye belirtti.

“İnsanlar bu işi bırakacak, hepsi iflasa gidiyor”

Minibüsçüler Kooperatif Başkanı Kemal Çakır da kentte 268 dolmuş hattını çalıştıranların yüzde 95’inin kredi borcu olduğunu belirtti. Kendisinin de 3 ayrı bankaya borcunun olduğunu anlatan Çakır, şunları söyledi: “Kredilerin ödeme tarihi erteleniyor ama faizi işliyor. Yani krediye 6 ayda 60 bin TL faiz gelecek. Ben 6 ayda bu kadar para kazanmıyorum ki bunu ödeyeyim. Çoğu kişi de pandemi nedeniyle hatlarını ya devrettiler ya da sattılar. İnsanlar bu işi bırakacak. Çünkü hepsi iflasa doğru gidiyorlar.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER