A3 Haber

Havacılıkta salgının faturası kabarıyor: Üç şirkette binlerce çalışan işten çıkarılacak

Havacılıkta salgının faturası kabarıyor: Üç şirkette binlerce çalışan işten çıkarılacak

Havacılıkta salgının faturası kabarıyor: Üç şirkette binlerce çalışan işten çıkarılacak
Ağustos 28
16:45 2020

Hava yolu şirketleri, devlet desteklerinin sona ermesiyle beraber iş güçlerinde ciddi kesintiler yapmayı planlıyor.

Pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri olan havacılık sektörünün 2020 yılında gelirlerinin neredeyse yarısına denk gelen 419 milyar dolarlık bir kayıp yaşaması öngörülüyor. Buna karşı hazırlık yapan havayolları şirketleri ise azalan uçuş kapasitesine karşı maliyetlerini dengelemek ve atıl işgücünü azaltmak için çalışanlarını olabildiğince emekli etmeye çalışıyorlar.

Fakat bunların yeterli olmadığı durumlarda işten çıkarmalara başvurmak zorunda kalınıyor. Devlet ödeme desteklerinde yavaş yavaş sona yaklaşılmasıyla beraber hava yolları işten çıkarma programlarını duyurmaya başladı.

Finnair toplam iş gücünü yüzde 15 azaltacak

Finlandiya’nın ulusal hava yolu şirketi Finnair Oyj iş gücünün yüzde 15 kadarını azaltmayı düşünüyor ve en büyük havacılık krizinden çıkabilmek için daha fazla maliyet kesintisine gitmenin yollarını arıyor.

Salı günü yapılan bir açıklamaya göre, Şirket 1,000 kişilik iş gücü kesintisine ek olarak, Finlandiya’daki tüm çalışanlarını işten çıkarmayı planlıyor. Bununla beraber, Finnair 2022’deki maliyet kesintisi hedefini 80 milyon avrondan 100 milyon avroya çıkardı.

Şirketin CEO’su Topi Manner “Pandemideki kötüye gidişin tersine dönmesi yakın zamanda mümkün gözükmüyor” dedi ve “Gelirlerimizde ciddi bir düşüş yaşadık. Bundan dolayı maliyetlerimizi de işimizin yeni ölçeğine göre ayarlamalıyız” diye ekledi.

Delta Hava Yolları bin 941 pilotun işine son verecek

Bloomberg’te yer alan habere göre,  Delta Havayolları, önümüzdeki altı ayda ticari uçuşların iyileşme ihtimalinin fazla olmadığını düşünerek, Ekim ayında bin 941 pilotunun işine son verecek. Delta tarafından paylaşılan şirket içi bir notta, 1,806 pilotun gönüllü olarak emekli olmasına rağmen şirketin azaltılmış uçuş takvimi için hala gerekenden fazla pilotu olacağı belirtildi. Şirket “Hava Yolları Pilotları Sendikası” ile anlaşıldığı takdirde, pilot ücretlerinin azaltılarak, işten çıkarmalardan kaçınılabileceğini de söyledi.

Şirketin uçuş operasyonları kıdemli başkan yardımcısı John Laughter, “Altı aydır bu krizin içerisindeyiz ve sadece gelirimizin yüzde 25’i karşılandı” dedi ve “Maalesef önümüzdeki altı ayda bu gidişatı değiştirecek çok az katalizör görüyoruz” diye ekledi.

Delta yaptığı açıklama ile ABD’de, federal finansal yardımlarla desteklenen iş koruma programının bitmesiyle, 30 Eylül’den sonra binlerce kişinin işten çıkarılma riski olduğunun da altını çizmiş oldu.

United Hava Yolları tarihindeki en büyük işten çıkarmayı yapacak

United Havayolları da, görevdeki pilotların yüzde 21’ine tekabül eden 2.850 pilotu işten çıkararak, tarihindeki en büyük işten çıkarmalardan birini gerçekleştirecek. Koronavirüsün sektördeki yıkıcı etkilerinden zarar gören hava yolu şirketi ABD hükümetinden çalışanların ücretlerini karşılayabilmek için Mart ayında ek 25 milyar dolar talep etmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER