A3 Haber

İsrail basınında ‘Türkiye’ analizi: ‘ABD değerini kanıtlamaya çalışıyor’

İsrail basınında ‘Türkiye’ analizi: ‘ABD değerini kanıtlamaya çalışıyor’

İsrail basınında ‘Türkiye’ analizi: ‘ABD değerini kanıtlamaya çalışıyor’
Ağustos 28
11:25 2020

İsrail basınında yer alan bir analize göre ABD, Türkiye’ye “değerini kanıtlamaya” çalıştığı için Türkiye’nin Hamas ve Suriye’ye yönelik tutumuna sert tepki vermiyor.

A3 Dış Haberler | Jerusalem Post’tan Seth J. Frantzman’in yazısına göre, ABD Türkiye’nin Suriye politikasına ve Hamas’la bağlantılarına “değerini kanıtlamak için” göz yumuyor.

Yazıya göre ABD’nin “terörist” olarak gördüğü Hamas’la yapılan görüşmelerin ardından Türkiye’ye gönderilen ABD’li diplomat, “en Türkiye yanlısı” isim olan James Jeffrey.

“ABD Türkiye’yi memnun etmek istiyor”

Jeffrey’nin Türkiye’ye gönderilmesinde ve Türkiye’ye yönelik olumlu açıklamalarında Türkiye’yi memnun etme çabası yattığını savunan Jerusalem Post, “Türkiye’nin en çok gazeteci tutuklayan ülke olduğunu ve medyanın neredeyse tamamının iktidar partisinden yana olduğunu” ifade ediyor.

Buna karşın ABD’nin Türkiye’yi “sonu gelmeyen bir şekilde övdüğü” ve asla “sorumlu tutmadığı” ifade edilen yazıda, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Hamas’la görüşmeler nedeniyle Türkiye’yi eleştirmesinin önemli olmadığı belirtiliyor.

“Normalde Türkiye’nin değerini kanıtlaması gerekir”

Yazıda normalde “Türkiye gibi daha küçük ülkelerin ABD’ye müttefik olarak değerini kanıtlaması gerektiği” söylenen yazıda, buna karşın ABD-Türkiye ilişkilerinde durumun tam tersi olduğu aktarılıyor.

Yazıya göre Türkiye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alsa, İran ve ABD’nin diğer düşmanlarıyla çalışsa bile, ABD’li yetkililer Türkiye’yi kendi taraflarına çekmek için “ABD’nin Ortadoğu’daki projelerini sabote etmesine” göz yumuyor.

“Türkiye’nin politikalarına izin veriliyor”

Frantzman yazısında ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Trump yönetiminden isimlerin Türkiye’nin ABD askerlerini tehdit etmesine, Yunanistan’a karşı saldırgan tavır izlemesine, “Suriye’yi işgal etmesine”, Irak’ı bombalamasına, ABD ve İsrail’i sürekli eleştirmesine izin verdiğini söylüyor.

Yazıda ABD’nin bölgede Suriye Demokratik Güçleri’yle ittifakı olmasına karşın, Türkiye’nin SDG’ye karşı operasyonlar yürüttüğü ve ABD’nin buna da göz yumduğu ifade ediliyor.

Jerusalem Post’ta yayımlanan yazıya göre ABD’nin Türkiye’nin SDG’ye karşı tavrını kabullenmesi ve SDG’yi dışlaması örgütün Rusya ve Suriye yönetimine yakınlaşmasına yol açıyor.

“ABD’li diplomatlar zıt amaçlar için çalışıyor”

Frantzman, yazısında ABD’li diplomatların Türkiye’ye yönelik karmaşık tutumları nedeniyle Ortadoğu’da birbirine zıt amaçlar için çalıştığını ifade ediyor.

Yazıya göre ABD’nin kimi unsurları SDG ve YPG’yi güçlendirirken, Türkiye’yi memnun etmek isteyen isimler bu örgütlerin zayıflaması için çalışıyor.

Yazıda ABD’nin YPG’yle vardığı petrol anlaşmasına karşın, ABD’nin son zamanlardaki genel politikasının “Ankara yanlısı” olduğu söyleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER