A3 Haber

Erdoğan, adli yıl açılışında konuştu: Avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız

Erdoğan, adli yıl açılışında konuştu: Avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız

Erdoğan, adli yıl açılışında konuştu: Avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız
Eylül 01
12:20 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Saray’da gerçekleşen yeni adli yıl açılış töreninde konuştu. Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek 2020-2021 Adli Yılı açılış töreninde konuştu.

Erdoğan, “İfade hürriyetinin bir parçası olan eleştiri ve haber verme hakkının mevzuatımızda daha güçlü bir temele sahip olmasını sağladık” dedi.

Erdoğan, ölüm orucunda yaşamını yitiren Ebru Timtik için devletin gerekeni üzerine düşeni yaptığını iddia etti. Erdoğan ayrıca İstanbul Barosu’na asılan Ebru Timtik pankartına ilişkin de “Mehmet Selim Kiraz’ın kemiklerinin sızlattığını” söyledi. Erdoğan “Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Elbette böylesi hayati bir vazife aynı zamanda çok büyük bir sorumluluk üstlenmek anlamına geliyor Her kamu görevi kendine göre önemlidir ama adaletin tesisi için çalışmak bambaşka bir anlam taşıyor. Kalbini ve zihnini sadece ve sadece adaletin tecellisine adayan sizlere şükranlarımı sunuyorum. Adalet insanlığın varlığı ve geleceği için bu kadar önemliyken günümüzde dünyanın dört bir yanından zulüm altında inleyen gariplerin feryatlarının inliyor olması ayrı bir teyakkuzdur. Kendilerini yenilmez olarak gören kimi devletlerin diğerlerine karşı sergiledikleri zalimlikleri örtmeye artık siyasi ve diplomatik laf cambazlıkları da yetmiyor.

“Doğu Akdeniz’deki Ege’deki faaliyetlerimizin de özünde hak ve adalet arayışı vardır.”

  • Türkiye’yi 780 bin metrekarelik devasa büyüklüğüne bakmadan 10 kilometrekarelik bir ada üzerinden kıyılarına hapsetme girişimi haksızlığın en açık ifadesidir. Çevresindeki her ülkenin hakkı olan Akdeniz’in zenginliklerinin üzerine adeta çökme çabası tam bir modern sömürgecilik örneğidir. Tarih boyunca hep başkalarının arkasına saklanarak varlığını sürdürmüş bir devleti önümüze atarak kendi gizli emellerini gerçekleştirmeye çalışanların yaptıkları da en büyük adaletsizliktir. Biz artık bu gölge oyunundan bıktık. Kendine bile hayrı olmayan bir devleti Türkiye gibi kürsel bir gücün önüne atıp yem etmeye çalışmak artık komik kaçmaya başladı.
  • Ülkemizin bu konudaki öncülüğü sadece kendi adına değil tüm mazlumlar adınadır.
  • Türkiye’nin dostluğunun kıymetini bilenlerin her geçen gün çoğalacağından eminiz, yeter ki biz kendi içimizde sağlam duralım.”

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi: Herkesin kendi işine odaklanmasını sağladı

  • Milli iradenin tecellisine aykırı hiçbir güç temerküzüne izin vermeyen yeni yönetim sistemimiz herkesin kendi işine odaklanmasını sağladı.

Yarı, adalet, özgürlük…

  • Son 18 yıldır her alanda kesintisiz bir şekilde bu reformların en yoğun yaşandığı alanların başında geliyor. Amacımız güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemini tüm kuru ve kurallarıyla tesis etmektir. Attığımız her adımda demokrasinin güçlendirilmesini hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesini hedefliyoruz.
  • İfade hürriyetinin bir parçası olan eleştiri ve haber verme hakkının mevzuatında daha güçlü bir temele sahip olmasını sağladık.
  • Beklentimiz bu düzenleme sayesinde hukuk yargılamalarının çok daha kısa sürece sonuçlanmasıdır. Halen çalışmaları süren insan hakları eylem planını bu yıl içinde neticelendirmek istiyoruz. Bu planın hayata geçmesiyle ülke içinde ve uluslararası alanda maruz kaldığımız pek çok sıkıntıyı da çözeceğimize inanıyorum.

Ebru Timtik açıklaması

  • İstanbul Barosu’na asılan pankartın, şehidimizin (Savcı Mehmet Selim Kiraz) kemiklerini sızlatmanın ötesinde anlamları olduğunu düşünüyoruz.
  • Diğer kurumlarda terör örgütleriyle böylesine içli-dışlı olan kişiler nasıl mesleklerinden men edilebiliyorsa, avukatlar için de böyle bir yöntemin gerekip gerekmediği tartışılmalıdır.
  • Şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz’ı katleden terör örgütü mensuplarına destek için açlık grevine giden avukatları bu kararlarından vazgeçirmek için, devlet üzerine düşeni yapmıştır.
  • Hakimin, savcının, polisin, askerin yapamadığını, kamusal bir vazife icra eden avukat da yapmamalıdır.
  • Yargının hiçbir unsuru, herhangi bir ideolojinin emrine giremez. Yargının tek ideolojisi adalet olmak zorundadır.
  • Bir adalet kurumu olması gereken kimi baroların, terör örgütlerinin arka bahçesi, propaganda aracı, yasa dışı faaliyetlerinin kılıfı haline dönüşmesi çok acıdır.
  • Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız.
  • Uyuşturucu baronunu savunan avukat uyuşturucu tüccarlığına, katili savunan avukat cana kast etmeye, hırsızı savunan avukat hırsızlığa kalkışmıyorsa, teröristin avukatlığını yapanın da teröristliğe soyunması mümkün değildir.
  •  Diğer kurumlarda terör örgütleriyle böylesine içli-dışlı olan kişiler nasıl mesleklerinden men edilebiliyorsa, avukatlar için de böyle bir yöntemin gerekip gerekmediği tartışılmalıdır

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER