A3 Haber

Prof. Levent Akın’dan kritik uyarı: İşte koronavirüsü en çok yayan üç meslek grubu…

Prof. Levent Akın’dan kritik uyarı: İşte koronavirüsü en çok yayan üç meslek grubu…

Prof. Levent Akın’dan kritik uyarı: İşte koronavirüsü en çok yayan üç meslek grubu…
Eylül 01
11:05 2020

Türkiye’de kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte vaka sayıları her geçen gün artıyor. Düğün, nişan, sünnet, cenaze ve asker uğurlama törenlerinin yaygınlaşmasının ardından salgın etkisini arttığını vurgulayan Prof. Levent Akın, İsveç örneğini vererek hangi grupların daha çok virüsü yaydığının tespit edilmesi gerektiğini belirtti ve üç meslek grubunu işaret etti: “Taksi şoförleri, güvenlik görevlileri ve kuryeler…”

Türkiye genelinde koronavirüs vaka sayısının yeniden patlaması ile gözler alınacak yeni tedbirlere çevrildi.

Ankara’daki durumu yazan ve “enfeksiyon kapanlar ağırlaşmadığı sürece hastaneye kabulü mümkün değil; çünkü yatıracak yer yok” diye yazan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, vaka artışlarının nedenlerini ve alınması gereken tedbirleri  Bilim Kurulu’nun alt grubu halk sağlığı uzmanları arasında yer alan Prof. Dr. Levent Akın’a sordu.

İsveç modeli

Virüsün hızla yayılmasına düğün, nişan, sünnet, cenaze ve asker uğurlama törenlerinin yaygınlaşmasına yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Levent Akın, İsveç örneğini vererek hangi grupların daha çok virüsü yaydığının tespit edilmesi gerektiğini belirtti ve 3 meslek grubuna işaret etti.

Prof. Akın’ın uyarılarından Sarıkaya’nın aktardığı not şöyle:

Kentlerde toplulaşmanın olduğu yerlerde sorunun arttığını anımsattı, İsveç örneğini verdi: İsveç sorunun çözümünü halka bıraktı; yakın diğer ülkelere göre salgın 2,5 kat arttı. Onlar da kapanma yoluna gitti…

Salgını artıran kesimlerin kimler olduğuna ilişkin bir çalışma başlatılması gerektiğini belirtti.

Üç meslek grubuna dikkat çekti

Prof. Dr. Levent Akın’ın üzerinde durduğu 3 kesim var; “taksi şoförleri, güvenlik görevlileri ve kuryeler…”

Kuryelerin içinde yemek dağıtımı yapanlar da yer alıyor.

Bu kesimlerin süratle periyodik testlerinin yapılmasının, “yayılımı en fazla etkileyen kesimin tespitine” yardımcı olacağını bildirdi.

Eğer bu kesimde görünmüyorsa bu kez bir başka kesimin ele alınarak kimlerin daha fazla yayıcı olduğunun bulunabileceğini, bu konudaki hazırlıklarının devam ettiğini açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER