A3 Haber

Kadına şiddet artıyor: Başvurular yüzde 33 arttı, en çok başvuru nedeni fiziksel şiddet

Kadına şiddet artıyor: Başvurular yüzde 33 arttı, en çok başvuru nedeni fiziksel şiddet

Kadına şiddet artıyor: Başvurular yüzde 33 arttı, en çok başvuru nedeni fiziksel şiddet
Eylül 07
15:12 2020

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ağustos ayında kadınların en çok başvuru nedeninin yüzde 34 ile fiziksel şiddet olduğunu ve başvuran kadınların yüzde 52’sinin polis tarafından hak ihlaline uğradığını duyurdu. Platform, başvuranların geçen aya göre yüzde 33 arttığını belirtti.

A3 Haber Merkezi- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, destek hattına gelen başvurulara ilişkin Ağustos ayı başvuru karşılama raporu yayımladı. Raporda kadınların bildirdiği sorunlara da yer verildi.

Rapora göre, 6284 sayılı kanun kapsamında karakola yapılan müracaatlarda koruma kararının 24 saat içinde çıkarılması gerekirken bu süre geciktiriliyor, hakkında uzaklaştırma kararı verilen failler bu kararı ihlal ettiklerinde uygulanması gereken zorlama hapis cezası çoğu kez uygulanmıyor, şikayetçi olmak isteyen kadınlar özellikle karakollarda şikayet etmekten vazgeçirilmeye çalışılıyor, fail kamu görevlisi ise kadınlar şikayetçi olmaktan korkuyor, kadınlar boşanmaya karar verdikleri süreçte ve ayrıldıktan sonra şiddet ve ölüm tehdidi ile karşılaşıyor, şüpheli kadın ölümlerine dair öldürülen kadınların yakınları kamuoyu desteği ve hukuksal destek arayışında kamu kurumlarında çözüm bulamadıkları için platforma başvuruyor.

Platform, kadınlara en çok hukuki destek sağladıklarını bildirdi. Bunun yanında kamuoyu oluşturma, dava takibi, ekonomik destek için yönlendirme, yetkili kurumla görüşme ve psikolojik destek için yönlendirme yaptıklarını yayımladı. Rapora göre, platforma başvuranların yüzde 30 oranıyla en çok 19-25 yaş arasındaki kadınlar olduğu belirtildi.

Kadınlar hak ihlallerine uğruyor

Platform, raporda ağustos ayında en çok başvurunun fiziksel şiddet olduğunu bildirdi. Rapora göre, yüzde 34.07 ile fiziksel şiddet ilk sırada gelirken, yüzde 29.23 psikolojik şiddet, yüzde 8.79 dijital şiddet, yüzde 8.13 cinsel şiddet, yüzde 6.37 ekonomik şiddet, yüzde 5.27 çocuk istismarı, yüzde 2.64 kadın cinayeti, yüzde 0,44 ise iş yerinde hak gaspı olarak iletildi.

Rapora göre, şiddet karşısında hayatta kalmaya çalışırken kamu görevlileri tarafından hak ihlallerine uğradığını ifade eden kadınların oranı yüzde 21. Bunların en başında yüzde 52 oranı ile polisin gelirken, yüzde 24 savcılık, yüzde 6.67 mahkeme, yüzde 4 Aile Bakanlığı birimleri, yüzde 4 jandarma ve yüzde 1.33 Baro olarak açıklandı.

Örneklerle hak ihlalleri

Raporda, platformun başvuru hattına ulaşan kadınların polis tarafından kendilerine yaşatılan hak ihlallerine yönelik örneklere yer verildi.  Örnekler şöyle:

  • Birlikte yaşadığı erkek tarafından fiziksel şiddete uğrayan ve kimliği de dahil tüm eşyalarını bırakarak kaçabilen kadın platforma ulaşarak, polise gittiğinde kimliği ve darp raporları yanında olmadığı için “koruma kararı çıkaramayız” dendiğini belirtti.
  • Eskiden birlikte olduğu erkek tarafından iş çıkışında darp ve tehdit edilen kadın bize ulaştı. Karakola gittiğinde “yoğunuz” diyerek şikayetini almadıklarını belirtti.
  • Ayrılmak istediği erkek tarafından dört yıldır tehdit edilen kadın, bir yıl önce şikayet etmeye çalıştığında polisin “şikayet edersen yerini öğrenir, gelir öldürür” dediği için şikayetçi olamadığını anlattı.
  • Boşanma davası açtığı için, evli olduğu erkek ve ailesi tarafından şiddete uğrayan bir kadın bize ulaşarak evinin silahla basıldığını anlattı. Savcıya gittiğinde “Öldürecek olsa 2 yıldır öldürürdü” dendiği belirtildi.

Çocuk istismarı örnekleri

Platform, raporda, çocuk istismarı nedeniyle gelen başvurulardan da örneklere yer verdi. Örnekler şu şekilde:

  • 17 yaşındayken, temizlik için gittiği evin sahibi erkek tarafından cinsel istismara uğradı.
  • 15 yaşından 17 yaşına kadar, komşusu olan 40 yaşındaki erkek tarafından cinsel istismara uğrayan ve hamile kalan genç kadının failinin 12 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldığını belirtildi.
  • Ağrı’da 12 yaşındaki çocuğu cinsel istismara uğradı.
  • Antalya’da bir kadın 16 yaşındaki çocuğunu ormana kaçırıp cinsel istismarda bulunan failin serbest bırakıldı.

Öte yandan raporda, kadınlara şiddetin en çok yaşandığı yer evleri. Rapora göre, kadınlar yüzde 26 oranı ile en çok evli oldukları erkek tarafından şiddete uğruyor ve kadınların çoğu boşanma aşamasında olmaları bahane edilerek şiddet görüyor. Raporda, birlikte oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınların oranı geçtiğimiz aya göre artarak yüzde 14’e çıktığı bildirildi.

Raporda, kadınların yüzde 17.37 tanıdığı bir erkek, yüzde 14.67 birlikte olduğu erkek, yüzde 9.58 tanımadığı erkek, yüzde 8.68 babaları, yüzde 7.49 eskiden birlikte oldukları erkek, yüzde 5.09 boşandığı erkek ve akrabaları tarafından şiddete uğradığı bilgisi yer aldı.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER