A3 Haber

Tıbbi cihaz firması patronu TOBB’a “göreve davet” ihtarı gönderdi: İflas edeceğiz, önleyin…

Tıbbi cihaz firması patronu TOBB’a “göreve davet” ihtarı gönderdi: İflas edeceğiz, önleyin…

Tıbbi cihaz firması patronu TOBB’a “göreve davet” ihtarı gönderdi: İflas edeceğiz, önleyin…
Eylül 09
17:40 2020

İlaç ve tıbbi cihaz sektörünün, kamu ve üniversite hastanelerinden 18 milyar lirayı aşan alacağının bir an önce ödenmesinin planlanması için çağrı üstüne çağrı yapılıyor. Son olarak Ramed Medikal Ltd. Şti. sahibi Raif Şaşmaz, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na noter aracılığıyla ihtar göndererek “İflas edeceğiz, önleyin” çağrısında bulundu.

A3 Haber Merkezi | İlaç ve tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren bazı işletmelerin kamu hastanelerinden 14 ay, üniversite hastanelerinden de 37 ayı aşan sürelerle alacaklarını tahsil edemedikleri ve bu nedenle kapanma noktasına geldikleri belirtildi. Sorunun çözümü için toplanılması, ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün kamu ve üniversiten hastanelerinden 18 milyar lirayı aşan alacağının bir an önce ödenmesi için çağrı üstüne çağrı yapılıyor.

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün kamu ve üniversite hastanelerinden 18 milyar lirayı aşan alacağı için tarafların masaya oturması gerektiğini belirterek, sektörün acil ödeme beklediğini söyledi. Demir, “İlaç ve tıbbi cihaz sektörünün, kamu hastanelerinden 10 milyar 100 milyon lira, üniversite hastanelerinden 8 milyar 100 milyon lira olmak üzere, 18 milyar 200 milyon lira alacağı bulunuyor” dedi.

“Feragat ile ödeme iflas riski barındırıyor”

Son olarak Ramed Medikal Ltd. Şti. sahibi Raif Şaşmaz, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na noter aracılığıyla ihtar göndererek “İflas edeceğiz, önleyin” dedi. Raif Şaşmaz, kamu ihale kanuna göre yapılan ihale sisteminde 180 gün içinde ödeme yapılacağının açıklanmasına rağmen, kamudan en son 2019 Temmuz’unda, üniversitelerden ise 2017’den bu yana ödeme yapılmadığını belirtti.

Raif Şaşmaz, sektör temsilcisi olan sivil toplum kuruluşlarının Maliye Bakan Yardımcıları tarafından ödemeler için bakanlıkta toplantıya çağrıldıklarını belirterek, 2018 ödemeleri için yüzde 30, 2019 ödemeleri için yüzde 50 ve 2020 ödemeleri için yüzde 60 feragat ile ödeme yapılması için kararname çıkarılacağının açıklandığını söyledi. İstenen feragatların, tıbbi cihaz sektörü firmalarının boynunu bükeceğini dile getiren Şaşmaz, “Bu feragat oranları ile bütün sektörde bir dalgalanma başlayacak, en küçüğünden en büyüğüne bütün işletmeler kelebek etkisi ile iflas etme riski ile baş başa kalacaktır” dedi.

“Bu zararın önüne geçmezseniz, sizi istifaya davet ederiz”

İki başkana çağrıda bulunan Şaşmaz, “Üyeleriniz uğrayacağı muhtemel zararları önlemek adına her türlü faaliyeti ve başvuruyu yapma sorumluluğunuz bulunmaktadır. Bu zararın önüne geçmediğiniz takdirde bizi temsil keyfiyetiniz kalmayacağından dolayı sizi istifaya davet etmek zorunda kalacağım” ifadelerini kullandı.

 

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER