A3 Haber

Sanayi üretimi verisi: Salgın öncesi sakin gidenler, Temmuz’da patlama yaptı

Sanayi üretimi verisi: Salgın öncesi sakin gidenler, Temmuz’da patlama yaptı

Sanayi üretimi verisi: Salgın öncesi sakin gidenler, Temmuz’da patlama yaptı
Eylül 14
13:19 2020

Son yıllarda olumlu anlamda şaşırtan ekonomik veriye çok sık rastlamıyoruz. Üstüne üstlük öyle iyi bir veri kafalarda soru işaretleri uyandırmıyor değil.

Arada bir “gerçek olamayacak kadar iyi” verilerle karşılaşıyoruz… Mesela en son ikinci çeyrek büyüme verisinde Finans ve Sigorta’nın yüzde 27,8 büyümesi gibi!

Bugün gelen sanayi üretimi verisini görünce ”etkileyici” diye mırıldandım. Etkileyiciydi çünkü Temmuz ayında son dört yılın en yüksek üçüncü endeks değerine ulaşılmıştı.

Grafikte görüldüğü üzere endeks Aralık 2017 ve Şubat 2020 tepelerine epeyce yaklaştı. Salgın sonrası normalleşmenin daha ikinci ayında sanayi üretimi olduğu gibi geri geldi sanki… Hemen detaylara inmeye karar verdim.

Ana faaliyet kollarında bu yılın en yüksek endeks değerine ulaşan iki grup var: Dayanıklı tüketim malları ve orta düşük teknoloji…

Metal cevheri madenciliği, ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, kauçuk ve plastik ürünleri imalatı, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç), bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, elektrikli teçhizat imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, mobilya imalatı, diğer imalatlar da bu yılın en yüksek endeks değerine ulaşan faaliyet kolları oldular.

Salgın öncesi dönemde bile endeksleri yatay giden bazı faaliyet kollarının Temmuz’da coştuğunu görüyoruz. Bu bekleyen talebin harekete geçmesi olarak yorumlanabilir. Ya da verinin metodolojisinde salgın nedeniyle belli sapmalar oluyordur. Başka bir ihtimali aklıma bile getirmek istemiyorum!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER