A3 Haber

Ankara’da vahim tablo: “Çocuk hastanesine bile yetişkin Covid-19 hastaları yatırılıyor”

Ankara’da vahim tablo: “Çocuk hastanesine bile yetişkin Covid-19 hastaları yatırılıyor”

Ankara’da vahim tablo: “Çocuk hastanesine bile yetişkin Covid-19 hastaları yatırılıyor”
Eylül 20
09:44 2020

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, koronavirüs pandemisinin Türkiye genelinde artış eğiliminin kaygı verici boyutlara ulaştığını ve Ankara’da durumun kritik olduğunu belirterek, “Salgın kontrolden çıkıyor. Ankara Şehir Hastanesi’nde odalar iki kişiliğe çıkarıldı. Numune Hastanesi’nin bir kısmı tekrar açılarak hasta kabulüne başladı ama yine yetmediği için şimdi de çocuk hastanesine yetişkin Covid-19 hastaları yatırılmaya başladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, son dönemde vaka sayılarının yeniden yükselişe geçtiği Covid 19 pandemisine ilişkin açıklamalar yaptı.

Salgının kontrolden çıktığını belirten İlgezdi iktidara, “Vaka sayıları sürekli artıyor. Uzmanlar ekim-kasım gibi durumun daha da kötüleyeceğini ifade ediyor. Sağlık çalışanları arasında ölümler ve bulaşma oranlar sürekli artmaya devam ediyor. Hastaneler pandemi hastanesine dönüştürülüyor, ciddi ek önlemler almayı düşünmüyor musunuz?” diye sordu.

“Hekimler istifa ediyor”

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çabası sayesinde bir çok hastanın sağlığına kavuştuğunu belirten İlgezdi, “İnsan üstü bir çalışma ile 7 aydır çalışan hekimler ve sağlık çalışanları bu şartlarda daha ne kadar çalışabilecekler? Bu çalışma temposu ve yaşananlar hekimlerde ve sağlık çalışanlarında psikoloji bırakmamaktadır. Sağlıkçılar tükenmişlik içinde hizmet vermeye çalışıyorlar. Sağlık örgütlerinin tespitlerine göre bu süreçte yaklaşık 800 istifa direkt çalışma şartları, yeterli koruyucu kişisel ekipmana ulaşamama ve iş yükü nedeniyle gerçekleşti. İlgililer ise şartları iyileştirmek için hiçbir çaba harcamamaktadır” diye konuştu.

“Yüksek maaş imajı yaratılıyor”

Açıklamasında, “Sağlık çalışanları aynı zamanda yapılan açıklamalar nedeniyle de toplumda yüksek maaş alıyor imajı ile konumlandırılıyor” ifadelerini kullanan Gamze Akkuş İlgezdi, hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelen şiddetin sebeplerinden birinin bu imaj olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

“Ek ödeme müjdeleri verilen sağlık çalışanları hakkında sanki toplumda çok yüksek maaş alıyorlar imajı yaratılmıştır. Bu imaj, hayatları pahasına hasta bakan hekimler ve sağlık çalışanlarını yönelen şiddetin ana sebeplerinden biri olmaktadır. Üstelik tüm müjdelere rağmen birçok hekim ve sağlık çalışan ek ödemelerini almamıştır” dedi.

“Ankara’da durum o kadar kötü ki…”

Sağlık Bakanı Fahretttin Koca’nın da Ankara’nın çok kötü durumda olduğunu ifade ettiğini hatırlatan İlgezdi, “Ankara’da durum o kadar kötü ki, Şehir Hastanesi’nde normalleşme döneminde sadece 3. Kule pandemi hastanesiyken şu an 1 ve 2. Kule de pandemi hastanesi oldu. Odalar iki kişiliğe çıkarıldı, Numune Hastanesi’nin bir kısmı tekrar açılarak hasta kabulüne başladı ama yine yetmediği için şimdi de çocuk hastanesine yetişkin Covid-19 hastaları yatırılmaya başladı. Numune Hastanesi’nde yeni bloklar hasta kabulü için düzenleniyor. Ankara’da her gün hastanelerde yer bulmak için saatlerce hastane gezen ambulans haberleri alıyoruz” açıklamasında bulundu.

Salgına karşı bilim kurulunun önereceği daha sert tedbirler alması gerektiğinin belirten Akkuş İlgezdi, “Tatilden, köylerinden büyükşehirlere geleceklerle diğer büyük şehirlerin de Ankara’ya benzeyeceği aşikardır. Çok daha sıkı önlemler alınmazsa, salgın iyice kontrolden çıkacak” dedi.

“Bakanlık eleman almıyor”

Pandemi döneminde yetişmiş sağlık çalışanlarına ihtiyacın çok yoğun olduğunu belirten Gamze Akkuş İlgezdi, “Sağlık Bakanlığı yardımcı sınıflarda eleman ihtiyacı için yeni alım yapmazken, yetişmiş elemanlar istihdama kazandırılmamakta, hasta yakınları salgın koşullarında koronavirüs  hastalarının yanında refakatçi olarak kalmaya zorlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

İşsiz durumda yetişmiş çok sayıda sağlıkçının atamasının yapılmamasını eleştiren İlgezdi, “Nasıl bir tedbir anlayışı ki, Covid 19’lu hastanın yanına sağlıklı hasta yakınını hiçbir koruyucusu olmadan refakatçi olarak tutuyorsunuz. Bu yüzden hasta yakınlarının hastalık kapmasına ve kendi çevrelerine bulaş riski olmasına neden oluyorsunuz. Bu kadar işsiz sağlıkçı varken, onlar bu görevleri fedakarca yapacakken onların istihdamını neden düşünmüyorsunuz?” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER