A3 Haber

HDP’li vekil Gergerlioğlu, selefi köktendinci Halis Bayancuk’u savundu: Acımasızca ceza yağdırdılar

HDP’li vekil Gergerlioğlu, selefi köktendinci Halis Bayancuk’u savundu: Acımasızca ceza yağdırdılar

HDP’li vekil Gergerlioğlu, selefi köktendinci Halis Bayancuk’u savundu: Acımasızca ceza yağdırdılar
Eylül 24
13:27 2020

HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, 2006’dan bu yana selefi anlayışa sahip köktendinci islamcıları çevresine toplayan “Ebu Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk’u savunması dikkat çekti.

A3 Haber Merkezi | HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, kendi adının baş harflerini taşıyan kişisel medyascope kanalı ÖGF TV’de gündemi değerlendirdi.

Gergerlioğlu’nun güncel konuları ele aldığı konuşmasında, “Ebu Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk’u savunması dikkat çekti.

Gergerlioğlu şunları söyledi: “Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, IŞİD ve El Kaide’ye birlikte üye olmak suçlamasıyla, hatta kararda örgütün adı bile yazılmadan örgüt yöneticiliği suçlamasıyla 12 buçuk yıl hapisle cezalandırıldı. Aslında o mahkemede de söyledi, ben bu iki örgüte üyeysem Allah belamı versin dedi. Kendisine lanet etti. Üye olmadığını söyledi. Somut delil de yoktu. Ama maalesef bitmeyen OHAL döneminde hakimler savcılar delil aramıyor, acımasızca insanlara cezalar yağdırıyorlar. İşte en son ceza da Ebu Hanzala’ya yağdırıldı. Ne IŞİD’ciydi ne El Kaideci’ydi. Basına öyle lanse edilmişti. Muhalif olan pek çok kişi de, muktedir medyanın bu yalanlarına kulak kabarttı ve hemen kabul etti. Kendilerinden değil diye, çok kolay bir şekilde birisini yargısız infaz edebildiler ve ötekileştirebildiler. Bu üzücü bir olay.”

“Ebu Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk kimdir?

1984 Diyarbakır doğumlu Halis Bayancuk, aslen Bingöl Zazalarından. Babası Hizbullah’tan hüküm giymiş ve 2016’da tahliye olmuş Hacı Bayancuk.

Lise eğitimini Diyarbakır İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Doğu’da medreselerde başladığı dini eğitiminin ardından Mısır’a giderek çeşitli hocalardan dersler aldı. Mısır’da beş yıl kadar kaldıktan sonra Türkiye’ye döndü.

Türkiye’de 2006 yılında İstanbul, Fatih ve Bayrampaşa’da sohbetlere başlayarak selefi anlayışa sahip insanları etrafında toplamaya başladı, sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere ulaşabilmek için tevhiddersleri.tv sitesini kurdu ve Tevhid Dergisi’ni çıkardı.

Sosyal medyada paylaştığı videosunda IŞİD hakkında, “IŞİD bizim Müslüman kardeşimizdir. Onlara yönelik her bir saldırıyı bize yapılmış sayarız. Ben inanıyorum ki o savaş akide savaşıdır. Ben o kardeşlerimin yanındayım” dedi. Fakat sonrasında IŞİD hakkında yaptığı eleştiriler sonrasında IŞİD tarafından da kafir ilan edildi, ölüm tehditleri aldı.

IŞİD’in İstanbul lideri olduğu iddia edilen Ebu Ubeyde kod adlı İlyas Aydın ile ilişki içinde olduğu ve IŞİD’in yerel örgütlenmesiyle ise kendi faaliyetleri ile irtibat kurduğu iddia edildi. IŞİD’e üye kazandırmak için gizli mescit açtığı ve piknik organizasyonları düzenlediği öne sürüldü. 2017’nin Haziran ayında tutuklandıktan sonra ifadesinde, “IŞİD’i desteklemem, eleman temin etmem veya böyle bir faaliyete yardımcı olmam düşünülemez” dedi.

2008’de lideri olduğu grubun sinagoga eylem düzenleyeceği iddiasıyla 35 kişi ile beraber gözaltına alındı ve tutuklandı. Bir yıl yattıktan sonra 15 Mayıs 2009’da tahliye edildi. 12 Nisan 2011’de ikinci kez tutuklandı ve yaklaşık iki yıl hapis yattıktan sonra 24 Ocak 2013’te delil yetersizliğinden tekrar tahliye edildi. 14 Ocak 2014’te El-Kaide operasyonunda üçüncü kez tutuklandı. Ancak sonrasında IŞİD’in Türkiye lideri olduğu iddia edildi. 9 Ekim 2014’te tekrar serbest bırakıldı. Star Gazetesi kendisiyle bir röportaj gerçekleştirdi, bu röportajda kendisine Gülen Cemaati’nin komplo kurduğunu iddia etti.

23 Temmuz 2015’te dördüncü kez IŞİD operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve tutuklandı. 24 Mart 2016’da tekrar tahliye edildi. Beşinci kez 26 Ağustos 2016’da gözaltına alındı ve ardından serbest bırakıldı. 8 Mart 2017’de Ankara’da konuşmacı olarak katılacağı panelin valilik tarafından iptal edilmesinden ötürü valilik çalışanlarına “müşrik” dediği için altıncı kez gözaltına alındı. Beş gün sonra serbest bırakıldı. 30 Mayıs 2017’de IŞİD’in üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla yedinci kez göz altına alındı, 7 Haziran 2017’de tutuklandı. Müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına başlandı.

9 Nisan 2020 tarihinde görülen ilk duruşmada hakkında tahliye kararı verildi, ancak cezaevinden çıkmadan hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve yeniden tutuklandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER