A3 Haber

İlk sekiz ayın vergi iftihar listesi: Kocaeli, İzmir, Mersin

İlk sekiz ayın vergi iftihar listesi: Kocaeli, İzmir, Mersin

İlk sekiz ayın vergi iftihar listesi: Kocaeli, İzmir, Mersin
Eylül 24
13:42 2020

Ülkenin değişik bölgelerinden 15 ilin yılın bütünündeki ve Ağustos ayındaki vergi tahsilat/tahakkuk oranlarına baktım. Ele aldığım iller:

Adana/Ankara/Antalya/Bursa/Diyarbakır/Gaziantep/Kayseri/Kocaeli/Konya/Mersin/İstanbul/İzmir/ Manisa/Muğla/Tekirdağ

Bu illeri hem “genel bütçe gelirleri” hem de “vergi gelirleri” açısından sıraladım. Ayrıca puanlayarak bir “vergi iftihar listesi” yaptım.

Genel olarak bakarsak tahsilat/tahakkuk oranında Temmuz’da başlayan iyileşme Ağustos’ta devam etti.

Tahsilat/tahakkuk oranları yükseldi

Temmuz’da “genel bütçe gelirleri“ için yüzde 47 olan ortalama tahsilat/tahakkuk oranı Ağustos’ta yüzde 52’ye yükseldi. Vergi gelirleri açısından oran yüzde 66’dan yüzde 70’e yükseldi.

15 ilin yılın ilk sekiz ayındaki tahsilat/tahakkuk oranları yüzde olarak şöyle sıralanıyor:

Ağustos’ta kıpırdayanlar var

Ağustos ayı performanslarını dikkate aldığımızda sıralama değişiyor. Önceki yedi ayda nispeten geri kalmış Konya ve Gaziantep öne çıkıyor.

Önceki aylarda iyi giden Tekirdağ ve Manisa’nın ise belli bir doygunluğa ulaşmış olması muhtemel.

İllerdeki tahsilatın Temmuz’a göre yüzde artışı şöyle:

15 ilin puanlaması

Son olarak bu 15 ili ilk sekiz ay ve Ağustos ayındaki performansları bazında puanladım.

Sekiz aylık performansı en yüksek ile 30 puan verdim. Ardından gelen illeri 2şer puan düşerek puanladım. Sıralamadaki en düşük il 2 puan aldı.

Aylık performans puanlamasında ise ilk sıraya 5 verdim. Sonrakileri 0,3er puan düşerek puanladım. En alt sıradaki il 0,8 puan aldı.

Bu puanlamaya göre Kocaeli önceki aya göre puan kaybetmesine karşı 64 puanla yine zirvede yer aldı. İzmir hemen ardından ikinci, Mersin üçüncü oldu. Geçen ay Tekirdağ üçüncü sıradaydı.

Bu üç il “vergi iftihar listesini” oluşturdu. Puanlamada Kayseri, Antalya, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ise son beş sırada yer aldı.

Aylık bazda Mersin önde

Ağustos ayında en çok puan artıran il Mersin oldu. Bu arada ilk yedi ayda nispeten zayıf kalan Konya, Ankara, Gaziantep ve Kayseri’nin Ağustos’taki puan artışları dikkat çekti.

Adana’daki gerileme ise soru işareti uyandırdı. Gayet iyi giden Mersin’e komşu bir ilin bu kadar düşük performans göstermesi şaşırttı. Antalya ise salgının etkisini hala hissediyor gibi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER