A3 Haber

Patrondan yeni taktik: Sendikalı olmayan işçiye “zekat” adı altında 2 bin lira, sendikalıya ücretsiz izin!

Patrondan yeni taktik: Sendikalı olmayan işçiye “zekat” adı altında 2 bin lira, sendikalıya ücretsiz izin!

Patrondan yeni taktik: Sendikalı olmayan işçiye “zekat” adı altında 2 bin lira, sendikalıya ücretsiz izin!
Eylül 24
16:04 2020

Bursa’nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren ve 400 işçinin çalıştığı Tekmis adlı tekstil firmasının patronu, koronavirüs salgınının ardından sendikalı işçileri ücretsiz izne çıkardı, sendika üyesi olmayan işçilere de “zekat” adı altında 2 bin lira dağıttı.

Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF), Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Tekmis adlı tekstil firmasında bir süredir örgütleniyordu. İşçilerin çoğu sendikaya üye oldu. Teksif, işyerinde yetkiyi aldı. Toplu iş sözleşmesi imzalamak için işveren ile masaya oturdu ancak işveren süreci Yüksek Hakem Kurulu’na taşıdı. Hakem Kurulu’nda karar çıktı ancak işveren o kararı uygulamaktan da çekindi. Araya koronavirüs salgını girince toplu iş sözleşmesi süreci durdu. Pandeminin ardından da işverenin işçilere sendikadan istifa etmeleri yönündeki baskıları arttı.

Sendikalı işçiye “zekat” yok: Sendikaya üye olmayana “zekat” ödülü!

TEKSİF’in açıklamasına göre işveren işçilere tehdit olarak “işyerini kapatacağına dair” yazı astı, yazıyı soran işçilere ise “Bu işi yapmayacağım” yanıtını verdi. İlerleyen süreçte işveren sadece sendikalı işçilerin yoğun olduğu boyahane bölümünü kapatacağını açıkladı. Ancak işçiler sendikadan istifa etmedi. En son işveren, sendikalı olmayan 100 işçiye “zekat” adı altında 2 bin lira para verdi. Sendikalı işçiler ise bu “zekat”tan faydalanamadı.

İşveren son olarak sendikalı işçilere ücretsiz izin verdi. İddiaya göre de sendika üyesi işçileri arayarak, “Sendikadan istifa ederseniz, işbaşı yapabilirsiniz” dedi. 20 kadar işçi istifa yolunu seçti ancak geriye kalan yaklaşık 300 işçi sendikalı olmakta kararlı. Şirket ise çalışmaya devam ediyor. İşçi sayısı azaldığı için mevcut çalışanlar günde 12 saatte varan mesai yapıyor ve iş güvenliği önlemlerine de uyulmuyor. TEKSİF ise işverenin dayattığı bu koşullar nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

TEKSİF Sendikası İnegöl Şube Başkanı Selçuk Bozkaya, sendikalı işçilerin mağdur durumda olduğunu ve geçinecek ücret dahi alamadıklarını vurgulayarak, “Şu anda anayasal suç işleniyor. Sendikalı olmayan işçiler gece saat 12’lere kadar çalıştırılıyor. El altından para veriliyor” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER