A3 Haber

Bakan Koca: Koronavirüs ve grip ile birlikte savaşmalıyız

Bakan Koca: Koronavirüs ve grip ile birlikte savaşmalıyız

Bakan Koca: Koronavirüs ve grip ile birlikte savaşmalıyız
Eylül 25
19:38 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, koronavirüs ve grip ile birlikte savaşılması gerektiğini belirtirken, Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 68 olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Koca, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

  • Bildiğiniz gibi son haftalarda virüs yayılım gösterdi. Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Buna bağlı olarak ağır hasta sayımızda artış var.

Grip konusunda uyardı

  • Koronavirüs ve grip ile birlikte savaşmalıyız
  • Grip bildiğiniz gibi ateş, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Koronanın da belirtileri aynıdır. Hasta şüphelisi bu sebeple artacaktır. Sebebi grip olan bazı şikayetlerele siz Covid-19 hastası olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bu şikayetlerin yaygın görülmesi durumunda Covid-19 şüphelisi hastamız artacak. Özetle, karşımızda artık iki virüs var. Elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe.
  • Günlük test sayımız 110 bini üzerinde, bu test sayısı bazı ülkelerin haftalık test sayısıdır.
  • Samsun yükselişteydi. Son bir haftada üçte biri oranın vaka sayısında düşüş sağlandı. Samsun’da yoğum bakım doluluk oranı yüzde 68.
  • Türkiye bugüne kadara salgınla mücadelede çözümsüz kalmadı.

Ülke genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68

  • Türkiye’de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68.
  • Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51
  • Sizlere sağlık çalışanları adına ricada bulunuyorum. Bulaşıcı hastalıkları hafife almayın, Covid-19’u hiç hafife almayın. 1 milyon 600 bin sağlık çalışanı salgınla mücadele ediyor. Omuzlarındaki yükü azaltın. Son günlerdeki şiddet olaylarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum.
  • Şiddet, maruz kalana fiziken zarar verir ama failini ruhen küçültür. Bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar.
  • Aşıyla ilgili haberler dünyanın eline tutulmuş bir teselli değil, gerçektir. Tünelin ucundaki ışığı görerek salgın karanlığından birlikte çıkalım. Çok değil az yolumuz kaldı. Günlük test sayımız 110 binin üzerinde. Bu sayı, bizimle benzer şartlardaki bazı ülkelerin bir haftada yaptığı test sayısını aşıyor. Uyguladığımız tedavilerin isabeti yeni araştırmalarla belgeleniyor.
  • Journal Internal Medicine dergisinde yakında yayımlanan çalışma, kullandığımız klorokin ilacının hastanelerde tedavi edilen hastalardaki ölüm oranını yüzde 30’a düşürdüğünü ispatladı.

ABD Büyükelçisi’nin açıklamalarına yanıt verdi

ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield’in, Türkiye’nin ilaç şirketlerine borcunu ödemediği konusundaki açıklamalarına yanıt veren Bakan Koca, “Sayın Büyükelçi’nin açıklaması son derece talihsiz olmuş. Ödeme planlamaları için görüşme yaptığımız bir dönemde yaptığı bu açıklama sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye eski Türkiye değil” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER