A3 Haber

Karşılıklı hamleler sürüyor: Azerbaycan “Ermenistan’a uluslararası yaptırım” istedi, Ermenistan AİHM’e başvurdu

Karşılıklı hamleler sürüyor: Azerbaycan “Ermenistan’a uluslararası yaptırım” istedi, Ermenistan AİHM’e başvurdu

Karşılıklı hamleler sürüyor: Azerbaycan “Ermenistan’a uluslararası yaptırım” istedi, Ermenistan AİHM’e başvurdu
Eylül 27
21:38 2020

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gerilim sürüyor. İki ülke karşılıklı hamlelerine devam ediyor…

Ermenistan’ın, Dağlık Karabağ bölgesinde meydana gelen olaylarla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğu bildirildi.

Erivan’ın mahkemedeki temsilciliğinden yapılan açıklamada Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın sivil tesisleri bombalamaya son vermeye mecbur edilmesi talebiyle AİHM’ye başvurduğu ifade edildi.

Temsilciliğin Facebook’taki hesabından yayınlanan açıklamada, “Ermenistan, Azerbaycan’a karşı geçici tedbirlerin uygulanmasını, özellikle de sivil tesislere yönelik bombardımanlara son vermeye, vatandaşları, sivil tesisleri ve yerleşimleri hedef olarak kullanarak ayrım gözetmeyen saldırı eylemlerinden kaçınmaya mecbur edilmesini talep etti” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan da BM Güvenlik Konseyi ve bazı uluslararası kuruluşlara başvuruyor

Azerbaycan’ın Ermenistan ile ilgili özel bir uluslararası mahkemenin oluşturulması için aralarında BM Güvenlik Konseyi’nin de bulunduğu bir dizi uluslararası kuruluşa başvuracağı bildirildi.

Azerbaycan Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakü, Ermenistan ile ilgili özel bir uluslararası mahkemenin oluşturulması için aralarında BM Güvenlik Konseyi’nin de bulunduğu bir dizi uluslararası kuruluşa başvuruda bulunacak.

Açıklamada, “Azerbaycan’ın Ermenistan’ın işgalci özünü açığa çıkarmayı sürdürmek, işgalci devlete karşı uluslararası hukukun öngördüğü yaptırımları uygulatmak amacıyla özel bir uluslararası mahkemenin oluşturulması için BM Güvenlik Konseyi’nin de aralarında bulunduğu bir dizi uluslararası kuruluşa başvuracağı” ifade edildi.

Azerbaycan-Ermenistan hattında neler oluyor? 

Yıllardır çözüm bekleyen bölgede gerilim yeniden tırmandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun bu sabah cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı ve sivil kayıpların olduğu bildirildi.

Ermenistan, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’a ait helikopter, İHA ve tankların vurulduğunu, Azeri ordusunun can kayıplarının olduğunu açıklarken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Ermenistan’ın saldırılarına karşılık verildiğini, Ermeni uçaksavar sistemlerinin imha edildiğini duyurdu.

Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni güçlerin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle on yıllardır anlaşmazlık içerisinde.

https://www.a3haber.com/2020/09/27/ermenistan-azerbaycan-arasinda-catisma-olu-ve-yaralilar-var/

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER