A3 Haber

Eylül ayı basın özgürlüğü raporu: 10 gün ekranlar karartıldı, iki gazeteci daha tutuklandı

Eylül ayı basın özgürlüğü raporu: 10 gün ekranlar karartıldı, iki gazeteci daha tutuklandı

Eylül ayı basın özgürlüğü raporu: 10 gün ekranlar karartıldı, iki gazeteci daha tutuklandı
Ekim 01
12:53 2020

Eylül ayı basın özgürlüğü raporuna göre 60 gazeteci hakim karşısına çıktı, 30 günün 10’unda televizyon ekranları karartıldı. 14 gazeteci için 54 yıl hapis cezası istendi. 2 gazeteci tutuklandı.

A3 Haber Merkezi- CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ‘Eylül ayı basın özgürlüğü raporu‘nu açıkladı. Gazeteciler eylül ayını mahkeme salonlarında haberlerini savunarak geçirmek zorunda bırakıldı. Farklı şehirlerde 60’ın üzerinde gazeteci yeni başlayan ya da sürmekte olan davalarda hakim karşısına çıktı. Duruşmaların önemli bölümü ertelenirken, 14 gazeteci için toplamda 54 yıl hapis cezası istendi. İki gazeteci tutuklandı, altı gazeteci gözaltına alındı. 30 günün 10’unda televizyon ekranları karartıldı. Dört televizyona idari para cezaları verildi.

En karanlık ay

TELE 1 ve Halk TV, RTÜK kararlarıyla beşer gün karartıldı. Ayrıca Meltem TV, Haber Global, TELE 1 ve Fox TV’ye idari para cezaları verdi. Çakırözer, “Televizyon ekranlarının 1 ay içinde 10 gün boyunca karartılması sansürdür. Bu ceza basın kuruluşlarının ve gazetecilerin basın ve ifade özgürlüğünü engellerken, halkın da haber alma hakkını elinden almakta. Gerçekleri öğrenme, haber alma hakkımıza yapılan bir darbedir. RTÜK artık televizyon kanalları, gazeteler ve gazeteciler üzerindeki iktidar sopalığından vazgeçmelidir” dedi.

Eylül ayında internet sitelerine ve dijital mecralardaki haberlere yönelik erişim yasakları sürerken, TBMM’den temmuz sonunda çıkan dijital mecralar düzenlemesi kapsamında içerik kaldırma talepleri de artık basın kuruluşları tarafından yerine getirilmeye başlandı. Özellikle siyasetçilerin kendileriyle ilgili yolsuzluk, taciz, tecavüz, torpil iddialarını konu alan haberlere yönelik ‘İçerik kaldırma’ taleplerindeki artışa raporda dikkat çekildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER