A3 Haber

AKP’den maden şirketlerine kıyak: Dolaylı vergi affı geliyor

AKP’den maden şirketlerine kıyak: Dolaylı vergi affı geliyor

AKP’den maden şirketlerine kıyak: Dolaylı vergi affı geliyor
Ekim 06
13:36 2020

AKP’nin verdiği kanun teklifi yasalaşırsa vergi borcu olan maden işletmecileri bu borçlarını ödemeden yeni işlere başlayabilecek.

AKP grubu TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi ile enerji alanında faaliyet gösteren şirketlere bazı imtiyazlar getirecek. Meclis’e gelen teklifte vergi borcu olan maden şirketlerinin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 22/a bendinde yer alan kamuya borcu olmadığına dair zorunluluğu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gelir vergisi gibi kârdan oluşan kamu alacakları da dahil olan 18 kalem alacaktan bazı durumlarda vazgeçilecek. Teklif yasalaştığı takdirde yeni maden açma, ruhsat süresi dolan madenlerin işletilmesine devam için maden sahibinin vergi borcunun olması artık bir engel oluşturmayacak ve madeni işletmeye devam edebilecek.

Mayıs ayında alacaklardan vazgeçilmişti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da salgın nedeniyle madencilik sektörüne yönelik tedbirler hazırlamış ve mayıs ayında maden şirketlerinin kamu borçlarından vazgeçmişti. Bakanlık, maden şirketlerinin, Haziran ayı sonuna kadar ödemeleri gereken 2019 yılı devlet haklarını, 28 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmişti. Bu sayede maden şirketlerinin devlete olan borçları, faizsiz olacak şekilde 6 ay ertelenmişti.

İthal temelli yatırımların önü açıldı

Kanun teklifinde en dikkat çeken başlıklardan biri de ithal kaynaklı enerji yatırımları için muafiyet sağlanması oldu. “Covid-19 salgını nedeniyle küresel ölçekte gerek sosyal gerekse ticari hayat önemli ölçüde etkilenmiş, özellikle ‘ithal’ kaynaklı yatırımlarda sıkıntı yaşanmaya başlanmıştır” denilen teklifte, lisans ve önlisans süresi içerisinde yatırım yapamayanlar olduğu ifade edildi.  Teklifle, bu kapsamda lisans süresi dolanlar için bir takım kolaylıklar sağlanması da öngörülüyor.  (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER