A3 Haber

Kırgızistan’da protestolar sürüyor: Yeniden seçim gündemde

Kırgızistan’da protestolar sürüyor: Yeniden seçim gündemde

Kırgızistan’da protestolar sürüyor: Yeniden seçim gündemde
Ekim 06
09:34 2020

Kırgızistan’da seçim sonuçlarına tepki gösteren eylemciler Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve meclisi işgal etti. Seçimi kazanan parti tekrar sandığa gidilmesini kabul edeceğini duyurdu.

A3 Dış Haberler |  Kırgızistan’da 4 Ekim’de gerçekleşen seçimlerin sonucuna karşı çıkan protestocular Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve meclisi işgal etti.

İşgal edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yangın çıkarken, üst katlarda çıkan yangının kontrol altına alındığı duyuruldu.

12 siyasi parti yeniden seçim istiyor

Seçim sonuçlarının ardından seçime katılan 16 siyasi partiden 12’si seçimlerin iptali çağrısı yapmıştı.

Göstericiler cezaevini de işgal ederek yolsuzluk nedeniyle tutuklu olan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i hapishaneden çıkarttı.

Seçimi kazanan parti iptali kabul etti

Seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov kendisi ve partisi Sosyal Demokrat Parti’nin seçimin yenilenmesini kabul edeceğini söyledi.

Ceenbekov, koşul olarak yüzde 7 barajını geçen partilerin meclise girmesini öne sürerken, bugün diğer siyasi partilerle görüşme yapacaklarını açıkladı.

Muhalifler ne istiyor?

Seçimlerde yolsuzluk yaşandığını öne süren muhalifler, bir koalisyon oluşturarak Merkez Seçim Komisyonu’nun yeni bir seçim gerçekleştirmesini istiyor.

Muhalif Ata Meken partisinden Canar Akayev, seçimlerin 24 saat içinde iptal edilmesini ve Merkez Seçim Komisyonu’nun bir ay içerisinde yeni bir seçim yapmasını istediklerini duyurdu.

Göstericilerin hedefinde hükümetin yolsuzluklarının olduğu aktarılıyor.

Bir kişi yaşamını yitirdi

Gösterilerin başından beri en az bir kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi yaralandı.

Polisin göstericilere sert müdahale uyguladığı, ancak eylemlerin sona ermesini sağlayamadığı görülüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER