A3 Haber

Rusya: KKTC’nin Kapalı Maraş’ı açmasından derin endişe duyuyoruz

Rusya: KKTC’nin Kapalı Maraş’ı açmasından derin endişe duyuyoruz

Rusya: KKTC’nin Kapalı Maraş’ı açmasından derin endişe duyuyoruz
Ekim 07
15:20 2020

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs yönetiminin Kapalı Maraş’ın sahillerini açma planından endişe duyduklarını açıkladı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ın dün Ankara’dan ilan ettiği Maraş sahillerinin açılması kararı Rusya’nın tepkisini çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ‘KKTC’nin Maraş sahillerini açma planından ciddi endişe duyuyoruz” açıklaması yaptı. Açıklamada karar, ‘kabul edilemez’ olarak nitelendi.

KKTC’de dört gün sonra düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Başbakan Tatar’ın, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında yaptığı Maraş açıklaması bölgede hükümetin düşmesine sebep olmuştu. Halkın Partisi (HP), bu konuda kendilerine danışılmadığı ve BM denetimindeki Maraş’ın seçim malzemesi yapıldığı gerekçesiyle KKTC hükümetinden çekilmişti.

Birleşmiş Milletler de dün, tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısında bulunmuştu.

1974 yılından beri neden kapalı?

1974’te Kıbrıs adası ikiye bölünmeden hemen önce Gazimağusa kentinin bir kıyı beldesi olan Maraş, Akdeniz’in en önemli tatil merkezlerinden biri olarak görülüyordu. Öyle ki yıldızı parlayan Maraş’ın ismi Beyrut ile yan yana anılır duruma gelmişti.

1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nın son günününde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen Maraş, daha sonra yapılan anlaşmalar çerçevesinde yerleşim ve iskana kapatıldı. Maraş’ta savaş öncesi dönemde Türklere ait birçok araziye, Rum yönetimi tarafından el konularak Rumlara ve İngilizlere verildiği iddia ediliyordu.

Halihazırda girişin yasak olduğu Maraş’ta sadece Birleşmiş Milletler’e ait bir bina bulunuyor. Bu binanın yaklaşık 400 metre ilerisinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir orduevi bulunuyor.

2016 öncesinde kentte ziyarete açık olan yer Maraş İkon Kilisesi’ydi ancak kilise de 2016 yılından itibaren ziyarete kapatıldı.

Annan Planı’na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk’lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafından reddedilince, bu gerçekleşmedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER