A3 Haber

Almanya’dan “Oruç Reis” çıkışı: Gerginliği azaltma ve provokasyon arasında gidip gelmeye son verin

Almanya’dan “Oruç Reis” çıkışı: Gerginliği azaltma ve provokasyon arasında gidip gelmeye son verin

Almanya’dan “Oruç Reis” çıkışı: Gerginliği azaltma ve provokasyon arasında gidip gelmeye son verin
Ekim 13
11:08 2020

Ankara’nın Oruç Reis gemisinin Akdeniz’de sismik araştırma faaliyetlerine ilişkin konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Maas, “Ankara defalarca vurguladığı gibi diyalogla ilgileniyorsa, gerginliği azaltma ve provokasyon arasından gidip gelmeye son vermeli” dedi.

Türkiye’nin araştırma gemisi Oruç Reis’i tekrar Doğu Akdeniz’e göndereceğini açıklamasının ardından Ankara ziyaretini iptal edip Atina ve Lefkoşa’ya gideceğini duyuran Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Berlin’de ziyaretlerine başlamada önce Türkiye’ye ‘provokasyon yapmaktan kaçınma’ çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği ortakları Yunanistan ve Kıbrıs’la tam dayanışma içinde olduklarını’ vurgulayan Bakan Mass, “Ankara eğer defalarca vurguladığı gibi diyalogla ilgileniyorsa, gerginliği azaltma ve provokasyon arasından gidip gelmeye son vermeli” ifadelerini kullandı.

Maas, Ankara’ya müzakerelere açık kalma ve tartışmalı deniz alanlarında gaz aramaya son verme çağrısı da yaptı.

Ankara ziyaretini iptal etmişti

Türkiye, Pazar günğ araştırma gemisi Oruç Reis için 22 Ekim saat 21.00’e kadar yeni Navtex yayınlanmıştı. Bunun üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Maas’ın Türkiye’nin Oruç Reis’i tekrar Doğu Akdeniz’e göndereceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Ankara’ya planlanan ziyaretini iptal ettiğini, sadece Atina ve Lefkoşa’ya gideceğini duyurmuştu.

Alman hükümeti sözcüsü de dün yaptığı açıklamada, “Türkiye açısından tartışmalı bölgede tekrar aramalara başlamak akılsızca bir hareket olur” demişti.

Fransa da tepki göstermişti

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Muhll de “Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirmesini ve yeni provokasyonlardan kaçınıp somut iyi niyet kanıtları göstermesini bekliyoruz” diye konuşmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER