A3 Haber

Yeni uydu araştırması: Afrika çölleri aslında milyarlarca ağaçla dolu

Yeni uydu araştırması: Afrika çölleri aslında milyarlarca ağaçla dolu

Yeni uydu araştırması: Afrika çölleri aslında milyarlarca ağaçla dolu
Ekim 17
10:48 2020

Bir derin öğrenme algoritması kullanılarak yüksek çözünürlükle uydu görüntülerinin incelenmesi şeklindeki yeni ve alanda çığır açan bir çalışma, genel kanının aksine Sahel ve Sahra çöllerinde en az 1.8 milyar ağaç olduğunu ortaya çıkardı. RT.com’da yayımlanan bu haberin detaylarını Ayşen Tekşen’in çevirisiyle paylaşıyoruz…

Avrupa, ABD ve Afrika’dan 24 bilim insanından oluşan ekibin, yarı nemli olarak adlandırılan bölgenin şaşırtıcı biçimde bitki yaşamıyla dolu olduğunu bulması, dünyanın en büyük çöllerinden ikisinin ve hatta ormanların yok edilmesiyle ilgili kamu politikasının tekrar değerlendirilmesini zorunlu kılıyor.

Kopenhag Üniversitesinde yardımcı coğrafya profesörü, başyazar Martin Brandt “Sahra çölünde bu kadar çok ağaç büyüyor olması bizi çok şaşırttı” diyor.

“Hiç ağaç olmayan geniş alanlar elbette var ama hala yüksek ağaç yoğunluğuna sahip yerler de mevcut ve kum tepelerinin arasında bile tek tük ağaçlar büyüyor.”

Bilgisayar derin öğrenme teknikleri olmasaydı, böylesine geniş arazilerde tek tek ağaçların sayılması başa çıkılmaz bir iş olurdu.

1,3 milyon kilometrekareyi (yaklaşık 500,000 mil kare) kapsayan 11,000 kadar yüksek çözünürlükte uydu görüntüsü, bir yılı alan bir süreçte 90,000 ağacı tek tek sayarak ve etiketleyerek bizzat Brandt’ın eğitmek zorunda kaldığı bir derin öğrenme algoritmasına eklendi.

“Sistemde ayrıntı düzeyi çok yüksek ve farklı manzaralarda farklı ağaçların nasıl göründüğünün model tarafından bilinmesi gerekiyor. Yanlış sınıflandırılmış ağaçlar gördüğümde bunları kabul etmedim ve daha fazla eğitim verisi ekledim.”

Nihai sayım milyonlarca insanın yıllarca çalışmasını gerektirirdi ama güçlü algoritma sayesinde saatler içinde tamamlandı. Bu, hesaplamaları ve bilinene dayalı kestirimleri kullanarak yüzde sıfıra yakın ağaç örtüsü haritalayan daha önceki çalışmalarla çelişiyor. Bunun aksine, Brandt’ın fazlasıyla ayrıntılı ve itinalı şekilde ağaçları tek tek sayması hektar başına 13,4 yoğunluk olduğunu gösterdi.

Daha da iyi haber olarak, küçük tepeli ağaçları ya da ağaççıkları dışarıda bırakarak yalnızca ortalama 12 metrekare tepesi olanları saydığından, yeni araştırmanın sonuç rakamlarının daha da yüksek olması mümkündür.

Araştırmayı değerlendiren uzmanlar yakında dünyadaki her ağacın konum ve büyüklüğünü haritalamanın mümkün olacağını söylediler.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER