A3 Haber

‘E-duruşma’ uygulaması 42 mahkemede daha başlıyor

‘E-duruşma’ uygulaması 42 mahkemede daha başlıyor

‘E-duruşma’ uygulaması 42 mahkemede daha başlıyor
Ekim 19
14:08 2020

Ankara Batı Adliyesi’ndeki beş mahkemede uygulanmaya başlanan e-duruşma uygulaması, Ankara, İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerindeki 42 tüketici mahkemesinde daha bu haftadan itibaren başlıyor.

A3 Haber Merkezi- Yeni adli yılla birlikte başlayan e-duruşmanın pilot uygulaması, Ankara Batı Adliyesi’ndeki beş mahkemede (iki tüketici, iki icra, bir kadastro) yapılıyordu. Sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması için alt yapı çalışmalarını sürdüren Adalet Bakanlığı, sistemin kurulumu tamamlanan 42 mahkemede e-duruşmanın bu haftadan itibaren yapılabileceğini duyurdu.

E-duruşma şu anda sadece avukatlar tarafından kullanılabiliyor. Uygulama süreç içerisinde taraf, tanık ve bilirkişileri de kapsayacağı bildiriliyor. Pandemi nedeniyle hız kazanan çalışmada, Bakanlık ülke genelinde tüm hukuk mahkemelerinde sistemi hayata geçirmeyi hedeflediğini duyurdu.

E-duruşma nasıl yapılıyor?

İlk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgilerinin ve fotoğrafının mahkeme hakimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle birlikte e-duruşma başlıyor.

Yargı hizmetlerinde kullanılan SEGBİS sistemi, sadece cihazın bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumlarında kullanılabiliyor. Ancak e-duruşma sisteminde ise mahkemelere her yerden bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlardan bağlanmak mümkün hale geliyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER