A3 Haber

İthal edilen hayvanlarla “üç gün hastalığı” ülkeye girdi: Yerli hayvanlar telef oluyor

İthal edilen hayvanlarla “üç gün hastalığı” ülkeye girdi: Yerli hayvanlar telef oluyor

İthal edilen hayvanlarla “üç gün hastalığı” ülkeye girdi: Yerli hayvanlar telef oluyor
Ekim 20
11:45 2020

Afrika, Asya, Avustralya ve Orta Doğu’nun tropikal ve subtropikal bölgelerinde görülen ’üç gün hastalığı’ son yıllarda Türkiye’de de görülmeye başlandı. Sinekler yoluyla bulaşan ve aşı dışında henüz bir tedavisi bulunmayan hastalık, büyük kayıplara yol açtı. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, bu yıl sadece Mersin’de bin dolayında büyükbaş hayvanın bu hastalık sebebiyle telef olduğunu duyurdu.

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin’de üç gün hastalığı sebebiyle hayvanların telef olmasıyla mağdur olan besicileri ziyaret etti. Gökçel, “Üç gün hastalığı’ olarak bilinen hayvanlarda aşırı ateşlenmeye sebep olan hastalık, üreticilerimizin hem etlik hem sütlük hayvanları kaybetmesine sebep oluyor. Son yıllarda ithal ettiğimiz hayvanlar vasıtasıyla ülkemize giren bir hastalık” dedi.

Hastalığa karşı önlem alınması ve sineklerle mücadele edilmesi gerektiğini belirten Gökçel, 2019 Sayıştay raporlarında ithaline izin verilen hayvanlar listesinde yer almayan hayvan ırklarının ülkeye girişine izin verilmemesi uyarısı yapılmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve hastalıkların hayvanların ölümüne sebep olduğunu vurguladı.

Önlem alınmazsa tehlike büyük

CHP’li Gökçel, üç gün hastalığına yönelik çiftçilerin bilgilendirilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da etkin bir mücadele politikası izlenmesi gerektiğini söyledi. Gökçel, “Bu hastalığın ülkemize yayılmaması için mutlaka önlemler alınmalıdır. İthal edilen hayvanların gümrüklerde kontrol edilmesi gerekiyor. Çiftçi bu besi çiftliğine veteriner çağırıyor. Hayvanlar ölünce onları gömmek için iş makinası kiralıyor. Bütün bu bu masrafları çiftçi bir başına yapıyor. Çiftçinin bunun altından kalkması mümkün değil. Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce harekete geçmeli” diye konuştu.

Çiftçi, karaborsaya düşen ilacı bulamıyor

Gökçel’in yaptığı saha gezilerinde besi çiftliği sahipleri, üç gün hastalığını tedavi edecek ilaçları piyasada bulamadıklarını söyledi. Besi çiftliği sahibi, “İlaçlar karaborsada” dedi. Gökçel, “Çiftçilerimiz üç gün hastalığını tedavi edecek ilaçları piyasada bulamıyorlar. Adeta karaborsaya düşmüş durumda. Mersin’de bin civarında hayvanın telef olduğunu duyuyoruz” dedi. CHP’li Gökçel, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı sahada göreve çağırdı. Bakanlığın hiçbir görevlisinin hastalıkla ilgili çiftçileri ziyaret etmediğini belirten Gökçel, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz çiftçilerimizin etkilenmemesi için dönem dönem çiftlikleri ilaçlıyor” dedi.

Et ve Süt Kurumu, üç ay sonraya gün veriyor

Besi çiftliği sahibi, üç gün hastalığı ile mücadele eden ve zarar eden üreticinin mağdur olmamak için hayvanlarını kesime yollamak istediklerini fakat Et ve Süt Kurumu’nun hayvanları kesmek için üç ay sonraya gün verdiğini söyledi. Gökçel “Hayvanlar kesime gidecek pozisyondalar. Çiftçi ‘hastalık gelmeden hayvanları kestirelim’ zarar etmeyelim diyor. Ancak Et ve Süt Kurumu, yurt dışından 28 liraya ithal etmesine rağmen yerli üreticinin hayvanını almıyor. Et ve Süt Kurumu, bugün çiftçisine destek olmayacaksa ne zaman olacak” diye sordu. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER