A3 Haber

İstihdam değil istismar paketi: Muhalefet TBMM’de görüşülen pakete böyle isyan etti

İstihdam değil istismar paketi: Muhalefet TBMM’de görüşülen pakete böyle isyan etti

İstihdam değil istismar paketi: Muhalefet TBMM’de görüşülen pakete böyle isyan etti
Ekim 22
13:52 2020

AKP’nin Covid-19 salgınının istihdam alanındaki olumsuz etkilerini giderme amacıyla hazırladığını duyurduğu istihdam paketi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. CHP’li Bülent Kuşoğlu, “Eksik ve yanlış teşhis, yanlış tedaviyi getirir. Ekonomik bir kriz var. Pandemi öncesi işsizlik yok muydu” diye sordu. CHP’li Süleyman Girgin de AKP’nin yasa teklifi için, “Bu bir istihdam paketi değil, istismar paketidir. İşçiler için yeni hak kayıpları getirmektedir. Bu teklif en çok EYT’ye takılan işçileri etkileyecektir. Hükümet EYT’lilerin sorunlarını çözmek yerine sorunlarını katlamıştır” yorumunu yaptı.

AKP’nin COVİD-19 salgınının istihdam alanındaki olumsuz etkilerini giderme amacıyla hazırladığını duyurduğu istihdam paketi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Komisyonun CHP, HDP ve İYİ Partili üyeleri, ekonomik kriz olduğunu ve bunun tek sebebinin COVİD-19 olmadığıyla ilgili konuştu. CHP’li Bülent Kuşoğlu, “Eksik ve yanlış teşhis, yanlış tedaviyi getirir. Ekonomik bir kriz var. Pandemi öncesi işsizlik yok muydu” diye sordu. CHP’li Süleyman Girgin de AKP’nin yasa teklifi için, “Bu bir istihdam paketi değil, istismar paketidir. İşçiler için yeni hak kayıpları getirmektedir. Bu teklif en çok EYT’ye takılan işçileri etkileyecektir. Hükümet EYT’lilerin sorunlarını çözmek yerine sorunlarını katlamıştır” yorumunu yaptı.

ANKA’nın haberine göre AKP’nin COVİD-19 salgınının istihdam alanındaki olumsuz etkilerini giderme amacı taşıdığını belirttiği 43 maddelik yeni istihdam paketi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Yurt içi veya yurt dışındaki kayıt dışı döviz, altın gibi menkullerini kayıt altına aldıranlara vergi muafiyeti içeren “varlık barışı” uygulamasıyla af getiriliyor. İşsizlik ödeneği alanların, işe dönüş desteği adı altında yeni bir destek primi devreye giriyor. İlave istihdam sağlayan işverene yönelik prim desteğinin süresi, 31 Aralık 2023’e uzatma konusunda, Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor. İşverenlere, işsizlik sigortası maaşı alırken üç ay içinde tekrar işe alınanlar için prim desteği veriliyor.

“Krizi görmeden tedavi olmaz”

Komisyon üyeleri, dün görüşmelerine başlanan ve üzerinde çalışma yapılması için ara verilen 2021 bütçesine hazırlık yapmak istedikleri yönünde taleplerini dile getirdi. Komisyonda, kısa süreli canlı yayın tartışması da yaşandı. Komisyonun AKP’li üyesi İbrahim Aydemir, “spontane konuşuyorum” diyerek izin almadan telefon üzerinden canlı yayın yapılmaması yönünde uyardı. CHP’li üyeler, “Burada özel bir şey yok. Milletin hakkı. Tutanaklara da geçiyor” dedi.

Teklifin tümü üzerinde konuşan komisyonun CHP’li üyesi Bülent Kuşoğlu, sadece pandemi nedeniyle ekonomide sorun olmadığını, ekonomik kriz yaşandığını şu şekilde anlattı:

“Öncelikle bir yanlışlık var. Sadece pandemi nedeniyle ekonomi üzerinde olumsuzluk var’ deniyor. Bu eksik ve yanlış bir teşhistir. Eksik ve yanlış teşhis, yanlış tedaviyi getirir. Bir ekonomik kriz içerisinde olduğumuzu görmeden bu sorunu çözmemiz mümkün değil. Ekonomik bir kriz var. Sıkıntılar var. Yeni istihdam yaratılamaması bunun ispatıdır. Pandemi öncesi işsizlik yok muydu? Bunu nasıl görmezden gelip de tüm sorunu pandemiye yıkarız? Burada oturduğunuza göre bunları bilmeniz lazım, kaç kişi yardım alabildi kaçı alamadı?”

“İstihdam değil, istismar”

Komisyonun CHP’li üyesi Süleyman Girgin, “teklifin istihdam paketi değil, istismar paketi” olduğunu anlattı:

“İşçiler için yeni hak kayıpları getirmektedir. Gerekçesine bakan kişi kısa süreli olsa da umutlanabilir. Paketin içine bakıldığında umutlar suya düşmektedir. Ekonomik sosyal ve siyasal kararlar da patronları gözetmiştir. Patronlara tüm kanallardan musluklar açıldı. İşçiler ise kredi kartı borçlarını ödedi, ödeyemeyenlerin borçları katlandı. Bu teklif en çok EYT’ye takılan işçileri etkileyecektir. EYT’liler belirli sürelerle çalışmaya zorlanacak ve daha zor koşullarda çalışmaya başlayacaktır. Hükümet EYT’lilerin sorunlarını çözmek yerine sorunlarını katlamıştır.”

HDP’li Erol Katırcıoğlu da ekonomik kriz nedeninin sadece COVİD-19 salgını olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu kanun ile iktidar ne yapmak istiyor? Benim görebildiğim yanlış bir perspektiften olayları okuyor. Boşa kürek sallama… Bırakın ayrıntıları, esas olarak iki şey yapmaya çalışıyor. Bir tanesi emek yasasını esnekleştirmek ikincisi de bir takım teşvik ve önlemlerle bir zamandan beri yaşanan kayıpların giderilmesini sağlamak. Yapılan şey şu, ‘işçilerin maliyetini ve işverenlerin vergi ödemelerini aşağı çekersek kar artar, kar artarsa üretim ve yatırım artar.’ Bu doğru değil. Bunu düzenleyenler bunu düşünmemiş olabilir, kaynakları işverenlere geçirelim gayesinde olmayabilir, ama bu çerçevede sadece işverenin işine gelen bir düzenleme.”

“Şeffaflık yok”

Komisyonun İYİ Partili üyesi Durmuş Yılmaz da kullanılan kamu kaynaklarının etkin kullanılıp kullanılmadığını sorguladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sizin bir tercihiniz var bizim anlamaya çalıştığımız o baz nedir? Evet COVİD-19 önemli. Ekonomik sorunları ortaya çıkaran bir durumla karşı karşıyayız. Daralmakta olan ekonominin daralmasına bir miktar geçilebilirdi. Var olan kapasitenin işletilebilmesi için dar gelirli insanların cebine para koyma sureti ile olabilirdi. Biz bir miktar parasal genişleme yaptık ama şeffaf değiliz.”

Komisyonun MHP’li üyesi Mustafa Kalaycı ise tüm dünyanın küresel salgınla karşı karşıya olduğunu ve bütün ülkelerin uğraş verdiğini söyledi. Kalaycı, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile salgına karşı etkin mücadele edildiğini ve gerekli önlemlerin süratle alındığını savundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER