A3 Haber

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı “Soma işçi katliamı sanıkları yeniden yargılanmalı” kararına itiraz etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı “Soma işçi katliamı sanıkları yeniden yargılanmalı” kararına itiraz etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı “Soma işçi katliamı sanıkları yeniden yargılanmalı” kararına itiraz etti
Ekim 23
12:27 2020

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Soma işçi katliamı davası sanıklarının “taksirli suçtan değil de kasten ölüme sebebiyet verdikleri” gerekçesiyle yeniden yargılanmalarının yolunu açan Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin kararına itiraz etti.

A3 Haber Merkezi | Soma işçi katliamı davasında yeni bir gelişme yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Eylül 2020 tarihli Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin “sanıkların yeniden yargılanmasının yolunu açan” kararına itiraz etti.

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesi Eynez mevkisindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında 301  işçinin yaşamını yitirmesi, 162 işçinin yaralanması davasında Yargıtay 12. Ceza Dairesi geçen ay bir karara imza atmıştı. Kararda, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11 Temmuz 2018 tarihli mahkumiyet kararı bozulmuş, sanıkların “taksirle ölüme sebebiyet vermek” yerine “olası kasıtla ölüme sebebiyet vermek” suçundan yeniden yargılanmalarının yolu açılmıştı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın 301 kez “olası kasıtla adam öldürme” ve 162 kez “olası kastla adam yaralama” suçlarından ceza almaları gerektiğini belirtmişti.

Bu karar, Soma işçi katliamı davasındaki tüm sanıkların yeniden yargılanmasını yolunu açmıştı.

Soma katliamında yaşamını yitiren işçilerin aileleri ve avukatlar, sanıkların yeniden yargılanmasına ilişkin celbin gelmesini beklerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Kemal Yavuzer’den yeni bir itiraz geldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “12-2019/97804 Temyiz” sayılı ve Kemal Yavuzer imzalı 29 sayfalık itirazda, yerel mahkeme tarafından verilen kararın doğru olduğu, sanıklara “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan verilen cezaların onanması gerektiğine hükmedildi.

Şimdi ne olacak?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazına uyarsa, dava Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde sonuçlandığı gibi kalacak.

Ancak Yargıtay 12. Ceza Dairesi “sanıklar olası kasıtla ölüme sebebiyet vermek suçundan yeniden yargılanmadır” şeklinde kararında direnirse, dosya Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’na gidecek ve orada görüşülecek.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ne diyor?

Davanın müdahil avukatlarından Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı, zaten vefat eden işçilerin ailelerini tatmin etmemişti. Çünkü sanıklara verilebilecek en hafif ceza verilmişti. Taksirle ölüme sebebiyet suçundan verilmişti cezalar. Dosya istinafa gitti. İstinaf Akhisar Ağır Ceza’nın kararını onayladı. Daha sonra itiraz edildi ve dosya Yargıtay’a ulaştı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, bozma kararı verdi. Bu bozma kararı, en baştaki Akhisar Cumhuriyet Savcılığı’nın iddianamesine uygun bir karardır. Çünkü iddianamede sanıkların olası kasıtla öldürme suçundan yargılanmaları isteniyordu. 12. Ceza Dairesi’nin bozma kararı, adalet arayışındaki aileleri bir nebze olsun rahatlatmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, bozma kararına yönelik itirazı beklenmeyen bir itiraz oldu. İtiraza baktığımızda gerekçelerin doğru olmadığını görüyoruz. Bu gerekçelere katılmıyoruz. Çünkü facianın niçin meydana geldiğini artık herkes biliyor. Önlem alınmadığı için, üretim zorlaması yapıldığı için bu facia meydana geldi. Ortada olası kasıt vardır. Biz Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin, itiraza uymayacağını, bozma kararında ısrarcı olacağını, geri adım atmayacağını düşünüyoruz. Böylece dosya Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’na gidecek, orada görüşülecektir.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER