A3 Haber

Maden şirketine karşı topraklarını koruyan Ünyelilere jandarma saldırdı: Ters kelepçe, biber gazı

Maden şirketine karşı topraklarını koruyan Ünyelilere jandarma saldırdı: Ters kelepçe, biber gazı

Ekim 28
08:41 2020

Ordu’nun Ünye ilçesinde Üçpınar, Çiğdem ve Yeşilkent köylerinde, yaşam alanlarını savunmak için maden arama sondajı yapılmasına karşı direnen köylüler, “Ters kelepçe yapıldı, yerlerde sürüklendik. Maden çalışmaları devam ettiği sürece biz de protestomuzu, direnişimizi sürdüreceğiz” dediler.

Ünye’nin Üçpınar, Çiğdem ve Yeşilkent köylerinde, maden arama sondajı çalışmaları için gelen şirket görevlilerini iki kez geri gönderen köylüler, dün yine direnişlerini sürdürdüler.

Sabah saatlerinde jandarma eşliğinde gelen maden şirketi görevlilere köylüler tepki gösterince jandarma ile karşı karşıya kaldılar. Jandarma, köylüleri biber gazı ile müdahale etmesi sonucu çok sayıda kişi gazdan etkilenirken bir kadın da fenalaştı.

Müdahalede gözaltına alınan 10 kişi serbest bırakıldılar. Şirket çalışmalarını sürdürürken, jandarma ise köye giriş çıkış yollarını kapattı.

“Gaz da yedim, sürüklediler de…”

Maden çalışmalarına eylemde yer alan KOAH hastası köylü kadın, “Bu mücadeleyi ölene kadar, son nefesime kadar sürdüreceğim. KOAH hastasıyım. Gaz da yedim, yerlerde sürüklediler de, makinenin altından da kaldırdılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, köyümüze gelirlerse iş makinesinin dibine ben gireceğim” diye tepki gösterdi.

Üçpınar, Selviler ve Yeşilkent köylerinde yapılmak istenen maden arama çalışmalarını protesto etmek için geldiklerini belirten Ünye Alevi Kültür Derneği Başkanı Yüksel Beşli, “Uyduruk belgelerle yasalmış gibi bugün jandarma kuvvetleriyle bizi burada gözaltına aldılar, şiddet uyguladılar, ters kelepçe vurdular. Kollarımda da kelepçelerin yaraları var” dedi.

“Toprağımızı, geleceğimizi savunuyoruz, bu muameleyi hak etmiyoruz”

Yerlerde sürüklendiğini ifade eden Beşli, “Biz bu muameleyi hak etmiyoruz. Biz toprağımızı geleceğimizi savunmak için buradayız. Ünye’nin içme suyu bu vadiden gidiyor. Burada yapılacak çalışmalar Ünye’deki insanların hayatlarını da zehirleyecek” diye konuştu.

“Her gün buradayız, gitmiyoruz”

Fatsa’daki altın madeninden konuya bildiklerini kaydeden Beşli, “Burada kil arıyoruz diyerek bu çalışmaları yapıyorlar. Daha sonra yabancı şirketlere bunu peşkeş çekiyorlar. Biz buna karşıyız, sondaj çalışmaları burada olduğu sürece protestomuzu devam ettireceğiz, direnişimizi sürdüreceğiz. Biz her gün buradayız, gitmiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER