A3 Haber

FT yazarından önemli iddia: ABD’nin çabaları Türkiye-Katar ittifakını buharlaştırabilir

FT yazarından önemli iddia: ABD’nin çabaları Türkiye-Katar ittifakını buharlaştırabilir

FT yazarından önemli iddia: ABD’nin çabaları Türkiye-Katar ittifakını buharlaştırabilir
Ekim 29
10:45 2020

Financial Times’ta yayımlanan bir yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki rekabetin yeniden canlandığı, ABD’nin Suudi Arabistan ile Katar arasındaki ilişkileri onarmasınınsa Türkiye-Katar ittifakını buharlaştırabileceği söyleniyor.

A3 Dış Haberler | Financial Times’a yazan David Gardner, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “kavga etmeden duramadığını” ifade ederek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “zihinsel durumunu sorgulamasını” hatırlattı.

Erdoğan’ın Körfez’deki Sünni Arap liderlerle “bölgesel üstünlük için mücadele ettiğini” söyleyen Gardner, Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’a İran’a yaptırımları delme ve Rusya’dan silah alma nedeniyle getireceği yaptırımlar konusunda meydan okuduğunu ifade etti.

“Macron’un tarih öğretmenini koruması neden oldu”

Erdoğan ile Macron arasındaki son tartışmaya değinen Gardner, Fransız tarih öğretmeni Samuel Paty’nin Çeçen bir İslamcı tarafından başı kesilerek öldürülmesini “Charlie Hebdo’ya 2015 yılında yapılan cihatçı saldırının devamı” olarak niteledi.

Macron, öğretmeni koruyarak İslam peygamberi Muhammed’in karikatürünün gösterilmesini “ifade özgürlüğü” olarak nitelemiş ve ifade özgürlüğüne sahip çıkılacağını söylemişti. Erdoğan’sa sınıfta gösterilen karikatüre tepki göstermişti.

“Müslüman liderlerin Fransa’dan yana durması mümkün değil”

FT yazarının iddiasına göre Erdoğan’ın Macron’a saldırısının nedeni “inançları” da olsa “fırsatçılık” da olsa “Macron’a vurmak için sağlam bir sopa buldu”.

Gardner’a göre Erdoğan ile Macron arasındaki tartışmada “Müslüman liderlerin Türkiye Cumhurbaşkanı’ndan ne kadar nefret etseler de Fransa’dan yana durmaları mümkün değil”, çünkü ülkelerindeki nüfuslar “Peygamberin aşağılanması nedeniyle öfkeli”.

Batılı liderlerse Erdoğan’ın Ege, Akdeniz, Kuzey Afrika ve Levent’te yaşanan çıkar çatışmaları ve “Erdoğan’ın kuzey Suriye’de, Libya’da ve iddialara göre Dağlık Karabağ’da İslamcı savaşçılara desteği” nedeniyle Erdoğan’ın karşısında duruyor.

“Türkiye’nin Rusya’yla rekabeti canlandı”

Yazıya göre Macron ile Erdoğan arasındaki tartışma manşetlere taşınsa da, aynı sıralarda Erdoğan ile Rusya arasındaki rekabet Suriye üzerinden yeniden canlandı.

Türkiye ve Rusya’nın Libya ve Suriye’deki savaşlarda karşı taraflarda olmayı “öyle veya böyle şimdiye kadar idare ettiğini” ifade eden Gardner, Suriye’de hakim pozisyonda olan Rusya’nın Türkiye’nin ABD destekli YPG’ye yaptığı operasyonları hoşgördüğünü, buna karşılık Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın aldığını öne sürdü.

Ancak FT yazarına göre Türkiye’nin “stratejik derinlik” arzusu ve Rusya’nın Suriye’nin tamamını Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kontrolüne almak istemesi Şubat ayında şiddetli çatışmalara neden oldu. Rusya’nın bu hafta İdlib’de gerçekleştirdiği saldırıylaysa 78 Türkiye destekli cihatçı öldürüldü.

“Putin onayını geri çekti”

Gardner’a göre Rusya Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen saldırı “Türkiye’nin Azerbaycan adına müdahale etmesine verilen bir yanıt” olabilir.

Yazıda Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki gözlem noktalarından “savunması daha kolay noktalara geri çekildiği” söylenirken, Gardner Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığına onayını geri çektiğini öne sürüyor.

“Birilerinin Erdoğan’ın kırılganlığını test etmesi an meselesi”

FT yazarı, birilerinin Erdoğan’ın gücünü ve “kırılganlığını” test etmesinin an meselesi olduğunu söyleyerek, bunu ilk yapanın İdlib saldırısıyla birlikte Putin olduğunu savunuyor.

Yazara göre Türkiye’yle Rusya’nın çıkarlarını ortaklaştırması “her zaman zordu” ve iki taraf çıkarlarını maksimize etmek için işbirliği yapıyordu.

ABD’nin çabaları Türkiye-Katar ittifakını buharlaştırabilir

Gardner, Türkiye’nin çıkarlarının Ortadoğu’da Katar dışında hiçbir ülkeyle uyuşmadığını ifade ediyor.

Yazıya göre ABD’nin Katar ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ilişkileri düzeltmesi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “tek yürek, tek yumruk” olarak nitelediği Türkiye-Katar ittifakının buharlaşmasına yol açabilir.

FT yazarı, Suudi Arabistan ile BAE’nin Erdoğan karşıtlığının çok güçlü olduğunu hatırlatıyor.

“Türkiye ekonomik sorunlarla boğuşuyor”

Türkiye’nin ekonomik sorunlarla ve parasının değer kaybıyla boğuştuğu belirtilen yazıda dış politikada artan gerilimlere işaret ediliyor.

Erdoğan’ın yalnızca Avrupa ve Rusya’yla değil, S-400’lerin test edilmesiyle birlikte ABD’yle de sorun yaşamaya başladığı söylenen yazıda ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimi Demokratlara kaybetmesi durumunda Erdoğan’ın sorunlarının büyüyeceği belirtiliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER