A3 Haber

Bakan Kurum açıkladı: Hasarlı ve yıkık bina sahiplerine 13 bin, kiracılara da 5 bin lira yardım yapılacak

Bakan Kurum açıkladı: Hasarlı ve yıkık bina sahiplerine 13 bin, kiracılara da 5 bin lira yardım yapılacak

Bakan Kurum açıkladı: Hasarlı ve yıkık bina sahiplerine 13 bin, kiracılara da 5 bin lira yardım yapılacak
Kasım 02
13:26 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’de meydana gelen şiddetli depremin ardından yapılan incelemeler sonucunda ağır hasarlı ve yıkık bina sayısının 58’e ulaştığını bildirdi. Kurum, “Ağır hasarlı ve yıkık bina sahiplerimize 13 bin, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız. Sahil bölgesinde hem deprem hem de tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler yapılacak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, deppremde vefat sayısının 83’e, yaralı sayısının ise 962’ye ulaştığını bildirdi. Kurum, yapılan incelemelerde, hasarlı ve yıkık bina sayısının 58’e ulaştığının tespit edildiğini söyledi. Vatandaşlara eşya yardımı yapılacağını aktaran Kurum, “Ağır ve hasarlı bina sahiplerimize 13 bin lira, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız. Sahil bölgesinde hem depremden hem de tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler yapılacak” dedi.

“106 vatandaş enkazdan kurtarıldı” 

Bakan Kurum, şöyle konuştu:

“Depremde vefat sayısı 83’e yükseldi. 962 vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. 106 vatandaşımızı enkazdan kurtardık. 11 binada çalışmalar tamamladı, 6 binada çalışmalar sürüyor. Tedavisi devam eden vatandaşlarımızdan 4’ü ağır olmak üzere 9 yoğun bakım hastamız var. Bu hastalarımıza ilişkin çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor. Bugüne kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58’e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var. Konteyner kent kurulum sürecini başlattık. Bayraklı’da 46 bin 300 metrekarelik alana bin kişilik konteyner kent kuruyoruz. Vatandaşlarımıza bu süreçte eşya yardımı yapacağız. Ağır ve hasarlı bina sahiplerimize 13 bin lira, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız. Sahil bölgesinde hem deprem hem de tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler yapılacak.”

“5 milyon lira daha yardım ödeneği ayıracağız” 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk de depremden etkilenen vatandaşlar için iki mobil hizmet merkezinin kurulduğunu söyledi. Selçuk, bölgeye bugün 5 milyon lira kaynak daha aktarılacağını ifade ederek şu bilgilere yer verdi:

“İki mobil sosyal hizmet merkezimiz, İzmir’de depremden etkilenen vatandaşlarımız adına çadır alanlarında mevcut. İki sosyal hizmet merkezimize ek olarak depremden etkilenen vatandaşlarımız Buca, Konak, Bayraklı ve Bornova sosyal hizmet merkezlerimizden de hizmet alabilirler. Mobil sosyal hizmet merkezlerimizden biri Aşık Veysel’de diğeri de Ege Üniversitesindeki çadır alanında bulunuyor. Sosyal yardım alanında geçen cuma 5 milyon lira kaynak aktarmıştık AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödeneklerine ilaveten. İnşallah bugün bir 5 milyon lira daha yardım ödeneği aktaracağız. İlerleyen zamanlarda da bu kaynakları hasar tespit çalışmalarına bağlı olarak da güncelleyeceğiz.” 

“13 baraj ve gölette çalışmalarımız sürüyor”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise tarım alanlarında genel bir zararın olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Tarım alanlarında genel bir zararımız yok. Seferihisar açıklarında olduğu için hasar gören başta balıkçı tekneleri olmak üzere bunlarla da ilgileniyoruz. 11 baraj ve gölette problem yok, hepsinin kontrolleri bitti. 13 baraj ve göletteki çalışmalarımız da sürüyor. Genel olarak söylüyorum bunlarda da bir problem çıkmayacağını düşünüyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER