A3 Haber

ABD seçimleri: Sonucu belirleyecek dört eyalette son durum ne?

ABD seçimleri: Sonucu belirleyecek dört eyalette son durum ne?

ABD seçimleri: Sonucu belirleyecek dört eyalette son durum ne?
Kasım 06
08:29 2020

Donald Trump ve Joe Biden’ın Beyaz Saray’ı kazanmak için verdiği büyük yarışta son oylar kullanıldı. Georgia, Kuzey Carolina, Nevada ve Pensilvanya’dan gelecek sonuçlar bekleniyor.

ABD’de Donald Trump ile Joe Biden’ın yarıştığı 59. başkanlık seçimine oy sayımı tartışmaları damgasını vurdu. Trump posta yoluyla oy kullanımında hile yapıldığını belirtirken, Biden bütün oyların sayılmasını istiyor.

Tüm zamanların en yüksek katılımlı ABD başkanlık seçimlerinde oy sayımına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Georgia, Kuzey Carolina, Nevada ve Pennsylvania’dan çıkacak sonuçların belirleyici olacağı seçimde kazanan henüz belli değil.

Öte yandan, iki tarafın da ülke genelinde düzenlediği eylemlerde gerilim dozu yüksek.

ABD seçimlerine ilişkin son dakika gelişmeleri şöyle: 

00.18 – ABD başkanlık seçiminde oy sayımının devam ettiği Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Joe Biden destekçileri karşıt protestolar düzenledi.

ABD, sonuçları henüz kesinleşmeyen başkanlık seçimlerine kilitlenirken, oy sayımın bitmediği Philadelphia’da uluslar muhafızlar sokaklara indi.

Trump ve Biden destekçilerinin karşıt gösteriler düzenlediği kentte, polis her iki taraf arasında herhangi bir taşkınlık yaşanmaması için bariyer oluşturdu.

Trump destekçileri daha çok ”Trump-Pence” ve ”Oyları çalmaya son verin” yazılı pankartlar taşırken, Biden destekçileri ise ”Tüm oylar sayılmalı” ve ”Trump-Pence defol” yazılı dövizler taşıdı.

22.41 – Twitter’da yaptığı bazı paylaşımları engellenen Trump, seçim kampanyası aracılığıyla paylaştığı mesajında, kendisine gelen tüm oyların ‘yasal’, posta yoluyla gelen oyların ‘yasadışı’ olduğunu ima ederek şunları söyledi:

“Amerikan halkının tüm oy sayma ve seçim doğrulama süreçlerinde tam şeffaflığı hak ettiğine ve bunun artık tek bir seçimle ilgili olmadığına inanıyoruz. Bu, tüm seçim sürecimizin bütünlüğü ile ilgili. Baştan beri, tüm yasal oyların sayılması gerektiğini ve tüm yasadışı oyların sayılmaması gerektiğini söyledik, ancak bu temel ilkeye karşı her fırsatta Demokratların direnişiyle karşılaştık. Amerikan halkının hükümetimize güven duymasını garanti altına almak için bu süreci yasanın her yönüyle izleyeceğiz. Sizler ve milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim.”

20.30 –Trump, oy sayımı devam ederken Senato seçimlerine ilişkin de açıklamada bulundu.

Trump, Twitter’dan “Radikal sol Demokratların, Cumhuriyetçi (çoğunluk) Senato’ya saldırmaları nedeniyle başkanlık şimdi daha önemli hale geliyor” dedi.

20.10 – Senato’da Demokratlar öne geçti: Demokrat Mark Kelly, Arizona’daki Senato sandalyesi için yarışı kazandı. Bu vesileyle Senato’da şimdilik Demokratlar öne geçti.

  • Demokratlar: 48 sandalye
  • Cumhuriyetçiler: 47 sandalye

Dört sandalye için sayım devam ediyor. Cumhuriyetçiler Senato’nun kontrolünü sağlarsa, Kongre tamamen Demokrat kontrolünde olacak.

18.48 – Demokrat Başkan Adayı Joe Biden’ın öne geçtiği Georgia eyaletinde oy sayımının yeniden yapılacağı duyuruldu. Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, “Georgia’da tekrar sayım olacak” dedi. Demokrat aday Joe Biden, Georgia eyaletinde son açıklanan verilere göre bin 579 oyla seçimi Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın önünde götürüyor.

18.07 – Twitter’dan açıklama yapan Trump, “Philadelphia’nın seçim bütünlüğü konusunda çürük bir geçmişi var” dedi.

16.47 – ABD başkanlık seçimlerinde posta yoluyla kullanılan 150 binden fazla oyun oy verme süresi dolmadan seçim merkezlerine ulaştırılamadığı belirtildi.

12 binden fazla oyun henüz kazananın belli olmadığı 5 eyaletten postalandığı ifade edildi.

ABD Posta Servisi’nin başkent Washington’daki federal mahkemeye yaptığı bildirime göre posta yoluyla kullanılan oylardan, Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentindekilerin yüzde 33.7’si, Georgia eyaletinin Atlanta kentindekilerin yüzde 17.9’u, Michigan eyaletinin Detroit kentindekilerin yüzde 21.1’i, Kuzey Carolina eyaletinin Greensboro kentindekilerin yüzde 27.1’i ve Wisconsin eyaletinin Lakeland kentindekilerin yüzde 23.2’si seçim gününde teslim edilemedi.

Seçim günü sonrasında teslim edilen oylar, ilgili eyaletin yasaları uyarınca ya sayıma dahil ediliyor ya da geçersiz sayılıyor. Buna göre Nevada, Kuzey Carolina ve Pensilvanya’da 3 Kasım’da sonra gelen oylar dikkat alınacak ancak Arizona ve Georgia’da oy verme süresinden sonra teslim edilen oylar kabul edilmeyecek.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ülkede posta yoluyla yaklaşık 65 milyon oy kullanılmıştı.

Henüz sonuca yansımayan oyların, adaylar arasında yakın rekabete sahne olan kritik eyaletlerdeki sonucu etkileyebileceği belirtiliyor.

12.23 – Biden kritik eyaletlerden Georgia’da 917 oyla öne geçti. Biden’ın Georgia’da kazanması durumunda Trump Nevada’yı kazansa bile seçimi kaybediyor.

09.25 – New York Post’un aktardığına göre seçimde belirleyici olacak eyaletlerden Nevada’da oy sayımı gelecek haftanın sonuna kadar bitmeyebilir.

Habere göre Nevada yetkilileri “Olabildiği kadar hızlı değil, olabildiği kadar doğru” bir sonuç vermeyi istediklerini söylüyor.

Nevada’da şimdiye kadarki sayımda Biden, Trump’ın 12 bin oy önünde. Biden, Nevada’yı kazanması ve Arizona’yı Trump’a kaybetmemesi durumunda Pensilvanya ve Georgia’yı kaybetse de seçimi kazanıyor. Trump’ın seçimi kazanması içinse Nevada, Pensilvanya ve Georgia’da önde olması gerekiyor.

07.45 – Şu ana kadar Biden 264, Trump 214 delege kazandı.

07.28 – ABD Başkanlık seçimlerinde, Georgia eyaleti oy sayımı devam eden eyaletler arasında yer alıyor. Trump’ın oy sayımı başladığından itibaren başkanlık yarışını önde götürdüğü eyalette, son oy durumu iki aday arasında eşitlendi. Trump ile rakibi Joe Biden eyalet oylarının yüzde 49,4’üne sahip olurken, 16 delegeye sahip eyalette oyların yüzde 98’i sayıldı.

06.50 – Manhattan’da BLM eylemi: Polis gözaltılara başladı… Ülke çapında devam eden seçim gündemli eylemlerin sonuncusu New York Manhattan’da gerçekleşti.  Yürüyüşe geçen Black Lives Matter (Siyah Hayatları Değerlidir) hareketi üyeleri, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Yaşanan arbedede sayıda göstericinin gözaltına alındığı görüldü.
06.35 – Pensilvanya’da oyların yüzde 94’ü sayıldı: Trump önde… Başkanlık yarışının en çekişmeli geçtiği yerlerden biri olan Pensilvanya’da oyların yüzde 94’ü sayıldı. Buna göre, Trump Biden’dan 0.5 puan önde görünüyor. Trump’ın oyu yüzde 49.6 iken, Biden ise yüzde 49.1 seviyesinde.

01.15 – ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kampanya ekibinin, Michigan eyaletindeki oy sayımlarına yönelik usülsüzlük iddiası kapsamında yaptığı başvuru, Michigan Eyalet Mahkemesi tarafından reddedildi. ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kampanya ekibinin oy sayımlarına ilişkin usulsüzlük gerekçesiyle yaptığı başvuru Georgia’nın ardından Michigan’daki eyalet mahkemeleri tarafından da reddedildi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER