A3 Haber

Türkiye Ormancılar Derneği: Rekor kırmak için fidan dikmek, emekleri boşa çıkarıyor

Türkiye Ormancılar Derneği: Rekor kırmak için fidan dikmek, emekleri boşa çıkarıyor

Türkiye Ormancılar Derneği: Rekor kırmak için fidan dikmek, emekleri boşa çıkarıyor
Kasım 09
16:37 2020

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” yaklaşırken yazılı bir açıklama yaparak, geçen yıl ekilen 11 milyona yakın fidanın akıbetinin ne olduğunu sordu. Aynı gün içerisinde rekor kırmak hedefiyle aceleyle fidan dikilmesinin maliyetleri arttırarak, emeklerin boşa harcandığı ifade edildi.

Türkiye’de geleneksel hale gelen “21 Mart Ormancılık Günü ve Ağaç Bayramı’nın” geçen yıl yapılan yeni uygulamayla “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” olarak ilan edilmesinin düşündürücü olduğu belirtilen açıklamada şu konulara değinildi:

Ülkemizde dikim mevsimi olarak belirtilen dönem dışında dikilen fidanların tutma başarısı genelde düşüktür Geçen yıl aynı gün içerisinde tüm ülkede 11 milyon fidanın dikim organizasyonunun yapılması tartışmalara neden olmuştu. O gün dikilen fidanların yaşayıp yaşamadığı kamuoyunu sürekli meşgul etmiştir. Aynı günde rekor kırmak hedefiyle aceleyle fidan dikilmesi hatalı uygulamalara yol açacak ve bu fidanların yaşama şansını düşürecektir. Bu durum belki de binlerce insanın emeklerinin boşa gitmesiyle sonuçlanacaktır. Aynı günde milyonlarca fidan dikilmesi yerine her il için uygun dikim zamanlarının belirlenip, planlamanın buna göre yapılmasının daha anlamlı olacağını düşünüyoruz.

“Ağaçlandırma bağışlarının kaynak ve harcamaları kamuoyuna açıklansın”

Ormanların korunması, geliştirilmesi ve alanlarının genişletilmesine ilişkin Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) her yıl bütçe ayrılmaktadır. Bunun yanında “Geleceğe nefes” kampanyası kapsamında toplanan bağışların orman ekosistemlerimizin artmasını sağlayacak şekilde öncelikle yeni orman tesisi çalışmalarında kullanılması gerekmektedir. Tartışmalara meydan verilmemesi için de bağışlarla oluşan kaynağın ve harcamaların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması son derece önemlidir.”

“Fidan sayısı değil ormanlaştırılan alan miktarı önemli”

TOD açıklamasında, ormancılıkta fidan sayısının değil, ormanlaştırılan alan miktarının önemli olduğuna değinerek, “Ülkemizin ormanlarını gerek bu değerli varlığımızı yok eden maden ve enerji şirketleri ile ormanlara zarar veren tüm diğer etkenlere karşı koruyan, gerekse fidan dikerek orman varlığına katkı sağlamak isteyen herkese minnettar olduğumuzun bilinmesini isteriz” denildi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER