A3 Haber

AKP’den esnafa 1 TL “siftah” parası ve dualı mektup: “Bir buçuk lira verselerdi en azından simit alırdık”

AKP’den esnafa 1 TL “siftah” parası ve dualı mektup: “Bir buçuk lira verselerdi en azından simit alırdık”

AKP’den esnafa 1 TL “siftah” parası ve dualı mektup: “Bir buçuk lira verselerdi en azından simit alırdık”
Kasım 13
20:33 2020

Sakarya Pamukova’da AKP Gençlik Kolları esnafın kapısına 1 TL ve “Ya rabbi bizleri açlıktan koru, kanaat etmeyi nasib eyle” yazılı mektup içeren zarflar bıraktı. Olayın ardından konuşan esnaf, “Bir buçuk lira verselerdi en azından simit alırdık” dedi.

Sakarya’nın Pamukova ilçesinde AKP Gençlik Kolları Başkanlığı esnafa “siftah parası” olarak 1 TL dağıttı.

AKP Gençlik Kolları tarafından esnafa 1 TL’nin yanında bırakılan mektupta ise, “Bir maldan yapılan ilk satış günün ilk alışverişi. Günün ilk satışından kazanılan ve günün devamında bereket getir inanılan paradır. Geleneğimizde ‘siftah parası’ olarak geçen ve unutulmaya yüz tutmuş bu değerimizi ‘AK Parti Gençlik Kolları Pamukova İlçe Başkanlığı’ olarak siz değerli esnafımıza bu sabah yeniden yaşatmayı hedefliyoruz. Günün bereketli kazancınız daima yanınızda olsun” ifadelerine yer verildi.

Mektubun devamında ise şu ifadeler yer aldı:

“Ya rabbi! Cümlemizi darlıktan, bereketsizlikten, aldanmaktan, aldatmaktan, hak yemekten kul hakkına tecavüz etmekten muhafaza eyle. Bizleri açlık, yokluk, kıtlık, kuraklık, arazi ve semavi musibetlerden koru. Kanaat etmeyi, gönlü zengin, gözü tok olabilmeyi, hayırda yarışmayı, veren el olmayı nasib eyle. Rızkımız gökte ise yer indir, yer altındaysa yer yüzüne çıkar, uzakta ise yakınlaştır, zorsa kolaylaştır. Rızkımızı temiz ve helal eyle.”

“Bir buçuk lira verselerdi en azından simit alırdık”

Halk TV’nin haberine göre, Esnaf Taner Gökoğlu, esnafın hem bu uygulama karşısında tepkisini hem de hâlini anlattı. Sabah iş yerine geldiklerinde kapının altında kağıdı ve parayı bulduklarını belirten Gökoğlu, şeffaf bir poşete de bir lira eklendiğini söyledi.

Pamukova’da tüm esnaflara verildiğini anlatan Gökoğlu, esnafın tepkisini aktardı ve şunları söyledi:

“Esnaf arkadaşlarımızla konuştuk. Bazı arkadaşlar ‘Sadaka gibi’ dedi. Sadaka değil, siftah adına bırakılmış tabii. Ama esnaf genel olarak, ‘Siftah böyle olmaz ki. Bir alışveriş yapılır bir selam verilir’ görüşündeydi. Ayetin yazılı olduğu kağıdın ayak altına atılması hoş değil. Kimi esnaf uygulamayı hoş karşıladı, kimisi hoş karşılamadı. Bir arkadaşımız “Bir buçuk lira verselerdi en azından simit alırdık” dedi. Bazı esnaf arkadaşlar “Bizi bir liraya muhtaç ettiler, bu bu anlama mı geliyor” dedi. Siftah anlayışı dinimizde güzel bir şey fakat ben yöntemin yanlış olduğunu düşünüyorum. Kapımızı çalıp bir selam verselerdi daha hoş bir yöntem olurdu.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER