A3 Haber

Eğitim Sen: Üç ayda 16 öğretmen koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi

Eğitim Sen: Üç ayda 16 öğretmen koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi

Eğitim Sen: Üç ayda 16 öğretmen koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi
Kasım 16
14:04 2020

Yüz yüze eğitim başlamasıyla birlikte Covid-19 tespit edilen okul sayısındaki artış sürüyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) verilerine göre, vaka görülen eğitim kurumu sayısı bin 220’ye ulaşırken şu ana kadar 16 öğretmenin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Türkiye’de ilk olarak Mart ayından görülen koronavirüs nedeniyle eğitime ara verilmişti. Uzaktan eğitim kararı alınan okullarda yüz yüze eğitim kademeli olarak açılmaya başlanmış ve ardından ülke genelinde vaka artışı yaşanmıştı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Diyarbakır Kayapınar Ahmed-i Hani Lisesi’nde öğretmen Cengiz Tekdal’ın Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

“Her okulda 80 öğrenci ve öğretmen pozitif”

bianet‘e konuşan Aydoğan, neredeyse her okulda 70-80 öğrenci ve öğretmenin pozitif olduğunu ve bu sayının her gün arttığını belirtti.

Aydoğan, okullarda alınan salgın tedbirlerinin yeterliği olmadığını dikkat çekerek, “Yüz yüze eğitimi konuşurken 30 milyon bir nüfustan söz ediyoruz. Okulların güvenli olduğu söylenerek durum idare edilemez arkadaşlarımızı kaybediyoruz. Bakan, okullardaki salgın öncesi ve şu anki farkı açıklasın. Sınıf mevcudu 15’i geçmeyecek denildi ama geçti. Ortak kullanım alanlarında hiçbir önlem tedbir yok. Maske dezenfektan karşılanmıyor. Önlemler plansız kontrolsüz şekilde yürütülüyor” dedi.

“Okullardaki durum çok daha vahim bir boyuta ulaşacak”

Aydoğan, şöyle konuştu:

  • Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların çarşıdan pazardan daha güvenli olduğunu söylüyor. Bu bilim dışı bir açıklama, hangi verilere dayanarak böyle bir açıklama yapabiliyor. Salgının yayılımı her gün artıyor. Yüz yüze eğitim çok önemli hiçbir şekilde uzaktan eğitim ile karşılaştırılamaz ama bu şekilde öğrencilerin, öğretmenlerin ve toplumun sağlığını hiçe sayarak eğitim yapılmaz.
  • Yüz yüze eğitime geçildiği zaman fiziksel hareketlilik azaltılmalıydı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve tüm bilim insanlarının önerileri bu yöndeydi ama Türkiye’de bu konuda ekonomik kaygılar nedeniyle hiçbir kısıtlamaya gidilmedi. Salgın her gün giderek yayılıyor ama biz ne genel vakaları ne de okullardaki vakaları net bir şekilde biliyoruz.
  • MEB acil şekilde okullardaki durumu açıklamalı, süreci tüm özneleriyle birlikte yürütmeli. Ayrıca Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) acil kapanma çağrısı var. Veriler açıklanmalı ve adımlar atılmalı aksi halde okullardaki durum çok daha vahim bir boyuta ulaşacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER