A3 Haber

Haklarını arayan metal işçilerinin yürüyüşüne polis saldırısı: 99 işçi gözaltına alındı

Haklarını arayan metal işçilerinin yürüyüşüne polis saldırısı: 99 işçi gözaltına alındı

Haklarını arayan metal işçilerinin yürüyüşüne polis saldırısı: 99 işçi gözaltına alındı
Kasım 24
12:56 2020

İşten atılan ve ücretsiz izne ayrılan metal işçileri, Gebze’den Ankara’ya yürümek istedi, ancak polis engeli ile karşı karşıya kaldı. Valiliğin “pandemi tedbirleri” kararını gerekçe gösteren polis, yürüyüşe izin vermedi. İşçilerin polis barikatı önünde bekleyişi sürüyor. Ankara’ya yürümek isteyen metal işçilerinin polis tarafından engellenmesinin ardından gözaltına alınan kişi sayısı 99’a çıktı.

İşten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçileri, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikası ile birlikte Gebze’den Ankara’ya doğru yürüyüş başlatmak istedi, ancak polis yürüyüşe engel oldu.

Sabah saatlerinde Birleşik Metal-İş sendikasının Gebze 1 No’lu Şube binasının önünde bir araya gelen işçilerin yürümesine pandemi gerekçesi ile, valilik kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. İşçiler, polis tarafından çembere alındı. Hakları için Ankara’ya işçiler yürüyüşe geçmek istediğinde polisin müdahalesi ile karşı karşıya kaldı, 99 kişi gözaltına alındı.

Burada işçiler adına konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, polisin kendilerini sıkışık bir alanda toplanmaya zorladığını, koronavirüs önlemlerini ihlal edenin emniyet güçleri olduğunu söyledi. Serdaroğlu, “Bizim derdimiz polis arkadaşlarla değil. Biz haklıyız şu anda. Biz işten atılan arkadaşlarımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. İşverenlere karşı bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Biz haklı olarak yürüyüşümüzü yapmak istiyoruz” diye konuştu.

İşçilerin polis barikatı önündeki bekleyişi ise sürüyor.

Kocaeli Valiliği, işçilerin yürüyüş kararı almasının ardından koronavirüs salgını gerekçesiyle kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı ilan etmişti.

“Biz aynı kavgayı veriyoruz”

Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Ücretsiz izne zorlanan ve işten atılan arkadaşların durumunu bütün kamuoyunun tartışmasını sağlayacak bir eylem düzenliyor, Birleşik Metal-İş. Biz aynı kavgayı veriyoruz” dedi.

Tazminat ve ücret alacakları için Ankara’ya yürümek isteyen Somalı ve Ermenekli madencilerin örgütlendiği Bağımsız Maden- İş Sendikası örgütlenme uzmanları Başaran Aksu ve Kamil Kartal da gözaltına alınanlar arasında. Aksu gözaltı arasında çektiği video ile Aksu, ANKA’ya yaptığı açıklamada, “Maden işçisi ve metal işçisinin kavgası aynı kavga. Sendikal yasaların, sendikalar kanunun sahtekarlığını gözler önüne sermek, devletin ve patronların oluşturduğu tezgahı halkın önüne sermek. Ücretsiz izne zorlanan ve işten atılan arkadaşların durumunu bütün kamuoyunun tartışmasını sağlayacak bir eylem düzenliyor, Birleşik Metal-İş. Biz aynı kavgayı veriyoruz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER