A3 Haber

Kaçış yöntemi: Karantinaya alınanların yüzde 60’ı telefonunu evde bırakıp dışarı çıkıyor

Kaçış yöntemi: Karantinaya alınanların yüzde 60’ı telefonunu evde bırakıp dışarı çıkıyor

Kaçış yöntemi: Karantinaya alınanların yüzde 60’ı telefonunu evde bırakıp dışarı çıkıyor
Kasım 24
12:53 2020

Sağlık Bakanlığı filyasyon ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda, HES takibinden kurtulmak isteyen koronavirüs hastalarının cep telefonlarını evde bırakıp kaçtıkları belirlendi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılma hızını kesebilmek ve vaka artışlarını önleyebilmek için yeni alınan tedbirlerin ilk sonuçları, bu hafta sonunda alınacak.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı filyasyon ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda, virüs test sonucu pozitif çıkan birçok kişi ve temaslılarının izolasyon şartlarına uymadıkları tespit edildi. Karantinaya alınanların yüzde 60-65’inin kurallara uymadığı gibi, Hayat Eve Sığar (HES) takip sisteminden kaçmak için cep telefonunu eve bırakıp dışarı çıktıkları belirlendi.

Uzmanlar hem kendi, hem aile, hem de toplumun sağlığı ve salgının bir an önce atlatılabilmesi için “kurallara uyun” çağrısı yapıyor

“İkinci hafta gerileme gözlemlenecek”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Kemalettin Aydın, virüsün kalabalık ortamlardan, yakın mesafeler ve maskesizlikten beslendiğini, bu nedenle sokağa çıkma kısıtlamasının, ilk haftada vaka düşüşlerini sağlayacak kadar, gözle görülür bir olumlu sonucu olacağını söyledi. Prof. Dr. Aydın, “İstanbul başta olmak üzere tüm büyük şehirlerde vaka sayıları, ilk hafta durağana geçecek. İkinci haftada gerileme gözlenecek. Uzun masa sohbetlerini ortadan kaldıran her kuralın, olumlu sonuçlarını birlikte göreceğiz” diye konuştu.

“Anadolu kritik”

Prof. Aydın, Anadolu’nun kritik olduğunu vurgulayarak “Önümüzdeki ay, örneğin İstanbul’da bağışıklık oranı daha da artacak. Ancak Anadolu için aynısı söylenemez. Kış nedeniyle kapalı mekânlar kullanılmaya başlayacak. Isınma problemi, sobalı ortamlar, aile fertlerinin aynı alanı kullanması, çalışanların dışarı çıkıp girmesi gibi sebeplerden özellikle yaşlı nüfusta hastalanma oranı artacaktır. Bu nedenle yaşlısı fazla olan Anadolu’da önlemler çok sıkı tutulmalı. Yaşlılarda vaka sayısı ve ölümlerde artış görülebilir. Önümüzdeki 2 ay, bu iller ve bu kişiler için çok kritik. Ailelerin masabaşı yemek saatlerini ayırmaları, dışarıdan gelenler ile evde kalanlar şeklinde ikili sisteme geçmeleri doğru olur” dedi.

“Rehavete kapılmayın”

Koronavirüse karşı geliştirilen aşıların toplumda bir rehavete yol açmaması konusunda da uzmanlardan uyarı var. Prof. Dr. Aydın, “Umudu öne çekmek, mücadeleyi güçleştiriyor. Aşı insanlık tarihinin en önemli buluşu, ben de aşı çalışmalarına gönüllü katıldım. Ancak önümüzde koca 2-3 ay var. Bu süredeki en iyi aşı; maske ve mesafe gibi basit kurallara uymaktır” değerlendirmesini yaptı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER