A3 Haber

“Sağcı ve dindar bir Kürt partisi kurulacak, AKP’ye destek verecek” iddiası tartışılıyor

“Sağcı ve dindar bir Kürt partisi kurulacak, AKP’ye destek verecek” iddiası tartışılıyor

“Sağcı ve dindar bir Kürt partisi kurulacak, AKP’ye destek verecek” iddiası tartışılıyor
Kasım 25
20:21 2020

Ağrı’nın AKP’li Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın 18 Kasım’da sosyal medyada ortaya attığı “Sağcı ve dinar bir Kürt partisi kurulacak, Cumhur İttifakı’na destek verecek” iddiası tartışılırken, basına sızan 80 kişilik listenin kurulacak partiyle ilgili değil, hükümete çağrıda bulunmaya hazırlananların imza listesi olduğu, iki olayın birbirine karıştığı ortaya çıktı.

A3 Haber Merkezi | Türk siyasetinin gündemine düşen tartışma, Ağrı’nın AKP’li Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın 18 Kasım 2020’de Twitter hesabındaki paylaşımıyla başladı. Savcı Sayan şunları yazdı: “HDP’ye karşı birleşen, terörü reddeden, mütedeyyin, muhafazakar, Vatanın birlik ve beraberliğine tam destek veren Kürt siyasetçiler yeni bir parti kurup Cumhur ittifakına destek verecekler… Taze ve kesin bilgidir… Haydi hayırlısı…”

Basına sızan 80 kişilik listenin, başka bir organizasyonun listesi olduğu anlaşıldı

Savcı Sayan’ın paylaşımının ardından, basına 80 kişilik bir liste sızdı. Yeni kurulacak Kürt partisinde yer alması muhtemel kişilerin listesi diye paylaşılan listenin, aslında AKP’ye çağrıda bulunmaya hazırlanan imzacıların listesi olduğu anlaşıldı.

Listede eski siyasetçilerden aşiret liderlerine, akademisyenlerden bölgede tanınan kanaat önderlerine kadar çok sayıda isim yer aldı. Mehdi Zana, Lütfü Baksi, Sıdkı Zilan, İbrahim Güçlü ve Ekrem Önen listedeki isimlerden sadece bazıları.

Basına sızan listedeki isimlerden Sıdkı Zilan, Twitter hesabından bir açıklama yaparak, liste karışıklığına dikkat çekti. Sıdkı Zilan şunları yazdı:

  • Vakıf olduğum kadarıyla izah edeyim; Savcı Sayan’ın beyanı ile bu beyanın raci olduğu konu arasında bir alaka bulunmayan liste karışınca, bu mezkûr parti listesi olarak servis edildi. Yani ortada iki farklı olay var; biri AKP’nin startını verdiği Kürdî parti olayı, diğeri de hükümete çağrı niteliğinde bir metin var ki imzaya açılmış; ancak imzaya açılırken bir diyalog kazası sonucu, metni imzalayanların listesi değil, imzalamaları için teklif götürülecek şahsiyetlerin isimlerini içeren taslak liste başına sızmış ve parti listesi denmiş.
  • İlgili arkadaş beni aradı, hükümetin başka bir formatta da olsa çözüm sürecine tekrar dönmesi için bir ÇAĞRI METNİ hazırladıklarını beyan edip, imza için görüşümü sordu. Metni ve olası imzacıları bilmek istediğimi söyledim. Sağ olsun metni ve listeyi gönderdi, okudum, baktım.
  • Her zaman yaptığım gibi metni ve listeyi içeren iletiyi sildim, çünkü olumsuz cevap verecektim ve zihnimi kurcalamasını istemedim. Kısa iki cümle yazdım, metnin uygun olmadığı ve muaf tutmalarını istedim. Metne katkı olabileceğini söylediler; sorun konsept dedim metin değil.
  • Siyasi tecrübe ve nezaketi bilen biri olarak; kimseye bahsetmedim, dün Rudaw TV’de daha kapalı bir şekilde izah ettim. Bugün ilgili arkadaş da Rudaw’a çıkmış ama izleme imkanım olmadı, biri link gönderse memnun olurum. Benim açımdan durum budur; niçin, nasıl, niyeti bilemem.
  • Savcı Sayan’ın bahsettiği parti çalışması hakkında da iki kelime etmek gerekirse; bu konuda ulaştığım ve teyit edemediğim bilgi şu: Eski bir AKP milletvekilin öncülüğünde, Kürt sağı ve dindarlarına yönelik bir parti çalışması olduğu söyleniyor ama bu iş AKP kurgusu mu bilmiyorum…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER