A3 Haber

“Ne olur 2020’de sağ kalmayı başarın”

“Ne olur 2020’de sağ kalmayı başarın”

“Ne olur 2020’de sağ kalmayı başarın”
Kasım 30
11:58 2020

Prof. Mustafa Çetiner, “Bu dönemi aşmak zorundayız. Tarihin en zor kışlarından birini yaşayacağımızı zannediyorum. Ne olur bu dönemde kendinize iyi bakın. Olabildiğince sokağa çıkmayın. Maskenizi takın. Fiziksel mesafeyi koruyun. Toplu taşımayı olabildiğince kullanmayın. Ne olur 2020’de sağ kalmayı başarın” dedi.

Acıbadem Maslak Hastanesi, İç Hastalıkları Ve Kan Hastalıkları Uzmanı Prof. Mustafa Çetiner, kendi Youtube hesabından payaştığı videoda vaka sayılarını, alınan önemleri değerlendirdi. Bu işin ciddiyetini tam anlayamadık diyen Çetiner,“Vaka sayıları çılgın bir şekilde artarken bilerek ve kasıtlı olarak içinizi karartacağım çünkü hala kimsenin bu işn ciddiyetini tam anlamadığını düşünüyorum. Sadece İstanbul’da değil, Türkiye’de. Sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’da vaka sayıları baş döndürücü bir hızla artıyor. Türkiye’de de vaka sayılarının baş döndürücü bir şekilde arttığını görüyoruz” diye konuştu.

Prof. Çetiner, paylaştığı videodaki konuşma başlıkları ise şöyle:

Bilerek ve isteyerek içinizi karartacağım

  • Vaka sayıları çılgın bir şekilde artarken bilerek ve kasıtlı olarak içinizi karartacağım çünkü hala kimsenin bu işİn ciddiyetini tam anlamadığını düşünüyorum. Sadece İstanbul’da değil, Türkiye’de. Sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’da vaka sayıları baş döndürücü bir hızla artıyor. Türkiye’de de vaka sayılarının baş döndürücü bir şekilde arttığını görüyoruz. Artık rakamlarla kimse uğraşmıyor çünkü herkesin Covid-19 burnunun dibinde ve herkesin söylediği gibi çember ciddi anlamda daralıyor.

Artış inanılmaz boyutlara ulaştı

  • Özellikle İstanbul’da yoğun göç alan semtlerde, semt pazarlarının yoğun olduğu, toplu taşımanın yoğun kullanıldığı ve hane halkı sayısının çok yüksek olduğu semtlerde sosyo-ekonomik düzeyi orta ve alt sınırda olan semtlerde vaka artışları inanılmaz boyutlara ulaştı. Bir yandan da bu vaka artışları devam ederken ortalık da kalabalık hala devam ediyor. Hala kurallarla ilgili sorunlarımız var.

Sağlık sektörü yükü taşıyamaz hale geldi

  • Sağlık sektörü gerçekten bu yükü taşıyamaz noktaya geldi. İstanbul’da normal hastalar yani Covid-19 dışı hastalar ve Covid-19 hastları yatacak hastane bulamıyor. Hem Covid-19 hastaları hem de kronik rahatsızlıkları sebebiyle tedavisi geciken veya yapılamayan hastalar mağdur oluyor. Günlük vaka sayıları rekor üstüne rekor kırıyor. Gerçekten zor günler yaşıyoruz.

Bu önlemlerin yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz

  • Geçtiğimiz günlerde önlemler açıklandı. Bu önlemler tabi ki olumlu.Burada bazı noktaların altını çizmek lazım birincisi belli saatlerde insanlara sokağa çıkma yasağı koyup diğer saatleri açtığınızda o açılan saatlerdeki insan yoğunluğunun  artmasına da neden olabiliyorsunuz. Bu önlemler o kadar da bu sayılar geri döndürecek güçte önlemler gibi görünmüyorlar. Restorantların kapatılması çok yerinde ama alışveriş merkezlerinde insanların nasıl yerlere oturarak yemek yediğini gördüğümüz bu ülkede bu önlemlerin de yetmeyeceğine hepimiz aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz. Bu önlemlerin sonuç verebilmesi 2 haftalık bir süreç. Bu 2 haftalık süreçte kuluçka süresi nedeniyle 2 haftalık süreç. Bu süreçte de vaka sayılarının giderek daha fazla artacağını biliyoruz.
  • Ölüm sayılarından da artışlar göreceğiz. Yeni önlemlere yönelmeliyiz.  Bu iş tam bir işbirliği gerektiriyor. Meslek örgütlerini bu işin içine daha aktif katmak gerekiyor. Vatandaşlar, belediyeler, üzerine düşeni daha çok yapmalı.  Özel sektör kademeli mesai ve evden çalışma konusunda üzerine düşeni yapmalı. Bu dönemi aşmak zorundayız. Tarihin en zor kışlarından birini yaşayacağımızı zannediyorum. Ne olur bu dönemde kendinize iyi bakın. Olabildiğince sokağa çıkmayın. Maskenizi takın. Fiziksel mesafeyi koruyun.Toplu taşımayı olabildiğince kullanmayın. Ne olur 2020’de sağ kalmayı başarın. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER