A3 Haber

TESK: Esnafa karşılıksız nakdi destek, çalışana asgari ücret seviyesinde işsizlik maaşı verilmeli!

TESK: Esnafa karşılıksız nakdi destek, çalışana asgari ücret seviyesinde işsizlik maaşı verilmeli!

TESK: Esnafa karşılıksız nakdi destek, çalışana asgari ücret seviyesinde işsizlik maaşı verilmeli!
Aralık 01
15:59 2020

TESK Genel Başkanı Palandöken, Covid-19 nedeniyle zor aylar geçiren esnafa Halkbank kredisi veirlmesinin yetersiz olduğunu kaydetti. Palandöken, “Yeni dönemde esnafın borçları faizsiz ertelenmeli, kira, elektrik, doğalgaz, su, SGK desteği verilmelidir. Karşılıksız nakdi destek sağlanmalı. Çalışanlarımız da asgari ücret seviyesinde karşılıksız işsizlik sigortasından desteklenerek mağduriyetler önlenmeli” çağrısında bulundu.

Koronavirüs yayılımının önlenememesi, vaka ve vefat sayılarındaki güvensizlik vatandaşı tedirgin ederken, alınan kısıtlama kararları esnafı da zor durumda bıraktı.

Covid-19 Pandemisi nedeniyle 415 Meslek kolunda 2 milyonu aşkın esnafın olumsuz etkilendiği bilgisini veren, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, taleplerine karşılık esnafa faizli kredi verildiğini kaydederek, “bugüne kadar esnaf ve sanatkarlarımıza verilen destek, borçların faizli ertelenmesi ve esnafımıza 25 bin lira Halkbank aracılığı ile kredi verilmesi olarak gerçekleşmiştir” dedi.

 “Esnaf evine kazançsız dönüyor”

Palandöken, “İşleri yoluna koymaya başlamışken ikinci kez alınan kapanma tedbirleri esnafın yeniden kazançsız evine dönmesine neden oldu” dedi.

Son yasaklar 1,5 milyon esnafı doğrudan etkiliyor

Gerek işletmeci gerekse çalışan en az 1,5 milyon kişinin pandemiden doğrudan olumsuz etkilendiğini söyleyen Palandöken, etkilenen sektör ve esnaf sayısını şöyle açıkladı:

 “Ülke genelinde, 87 bin kahvehane, kıraathane, çay ocağı işletmesinde en az 3 kişi, 13 bin internet cafe, oyun salonu işletmesinde en az 2 kişi, 15 bin kantin işletmesinde çalışan en az 2 kişi, 350 bin servis aracında çalışan en az 2 kişi, 100 bin lokanta, yiyecek servisi yapan işletmelerde çalışan en az 5 kişi, 15 bin pastane gibi işletmelerde çalışan en az 3 kişi olduğu varsayıldığında toplam en az 1,5 milyon kişi doğrudan olumsuz etkilendi.”

Esnafın taleplerini sıraladı

Palandöken, hükümetten beklentilerini de şöyle sıraladı:

 “En önemlisi yeni dönemde esnafın borçları faizsiz ertelenmeli, kira, elektrik, doğalgaz, su, SGK desteği verilmelidir. Bunun içinde karşılıksız nakdi destek sağlanmalı. Genelge ile kapatılan işyerleri karşılıksız desteklenmeli. En önemlisi aynı şekilde çalışanlarımızda asgari ücret seviyesinde karşılıksız işsizlik sigortasından desteklenerek mağduriyetler önlenmeli.“ (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER