A3 Haber

CHP, kadınların yüzde 50 temsiliyeti için teklif hazırlıyor

CHP, kadınların yüzde 50 temsiliyeti için teklif hazırlıyor

Aralık 02
18:04 2020

CHP’li kadın milletvekilleri Kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmasının yıl dönümünde, kadınların yüzde 50 oranında temsil edilmeleri için Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik yapılmasını istedi.

CHP’nin kadın milletvekilleri 5 Aralık 1934’te kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olması dolayısıyla TBMM’de basın toplantısı düzenledi.  Kadınlar adına konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Jalenur Süllü, Türkiye Cumhuriyeti 5. dönem seçimlerinde 17 kadının parlamentoya girdiğini aktaran belirterek şunları söyledi:

 “Bugünlerde Atatürk devrimlerinden birisine minnet ve gurur duyuyorsak da; toplumun yüzde 50’sini oluşturan kadınların karar mekanizmalarında yeterli sayıda yer almamasını hele hele TBMM’de bu denli düşük oranda temsil edilmesini kabul ediyor değiliz. Bu düşük oranlı temsiliyet, demokrasi gereklerinin yerine getirilmesinde büyük engel oluşturduğu kadar bugün ülkemizde yaşanan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı kadın sorunlarının çözümünde de engel oluşturmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliği tamlamasını bile kullanmaktan kaçıran, kadını birey olarak görmeyen, hala iyi anne iyi eş düzleminde tutmaya çalışan anlayışla sorunları çözemeyiz. İstanbul Sözleşmesi’nden geri adım atmaya çalışarak da çözemeyiz. Aslında her biri birer insan hakkı ihlali olan kadın hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri yıllardır mücadelesini sürdürüyor. Tüm kamu kuruluşları ile koordineli zihniyet dönüşümünü sağlayacak politikalar üretilmesi dile getiriliyor. Bu alan siyasi partilerin keyfi uygulamalarına bırakılacak bir alan değildir.”

Süllü, “Siyasi Partiler Yasası’nda kadınların yüzde 50 temsiliyet ile yer almasını sağlayacak olan teklifi, sivil toplum kuruluşlarına sunmuş bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunacağımız teklifin, tüm milletvekillerince kabul edilmesi için çağrıda bulunuyoruz” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER