A3 Haber

Bloomberg: Suudi Arabistan ile Katar ABD aracılığıyla anlaşmaya yaklaştı

Bloomberg: Suudi Arabistan ile Katar ABD aracılığıyla anlaşmaya yaklaştı

Bloomberg: Suudi Arabistan ile Katar ABD aracılığıyla anlaşmaya yaklaştı
Aralık 03
17:01 2020

Bloomberg’in haberine göre Suudi Arabistan ile Katar üç yıldır yaşadıkları krizi bitirmeye yaklaştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan’ın İsrail’le ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına varmasına arabululuk etmesi sonrası, ABD’li yetkililerin Körfez’deki mekik diplomasisinin ardından, Suudi Arabistan’ın Katar ile üç yıllık krizi bitirmeye çok yakın olduğu belirtildi.

Sputnik’in aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun kasımın sonlarına doğru Katar ve Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesinin ardından, Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner de kasım sonu-aralık başında aynı rotayı izledi.

“ABD arabuluculuğunda anlaşmaya yakınlar”

Kushner’in Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya gelmesinin ardından Suudi Arabistan’a geçmesini, Riyad ile Doha’nın Washington’ın arabuluculuğunda anlaşmaya çok yakın olduğu haberleri izledi.

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg’e göre, Trump yönetiminin arabuluculuğunda, Suudi Arabistan ile Katar uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarını sonuçlandırmak üzere bir anlaşmaya varmaya yaklaştı.

“Abluka ve yaptırım sona ermek üzere”

Habere göre, Suudi Arabistan liderliğindeki ittifakın İhvan destekçisi Katar’a yönelik 3 yıldır devam ettirdiği abluka ve yaptırım, Trump’ın giderayak devreye girmesiyle sona ermek üzere. Ancak olası anlaşmaya Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmiş olan BAE, Mısır ve Bahreyn’in dahil olmayacağı kaydedildi.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, anlaşmanın kara ve hava sınırlarının yeniden açılmasını ve karşılıklı medya savaşlarının sona erdirilmesini hedefleyeceğini, ardından ilişkilerin kademeli normalleşeceğini söyledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER