A3 Haber

Arjantin’de yasalaştı: Koronavirüs önlemleri için milyonerlere ek vergi getirildi

Arjantin’de yasalaştı: Koronavirüs önlemleri için milyonerlere ek vergi getirildi

Arjantin’de yasalaştı: Koronavirüs önlemleri için milyonerlere ek vergi getirildi
Aralık 06
09:31 2020

Ekonomik durgunluk yaşayan Arjantin’de, Covid-19 salgınıyla mücadelede gerekli tıbbi donanım ve destek paketlerinin masraflarına katkı sağlanması amacıyla ülkenin zenginlerinin ek vergi ödemelerini öngören yasal düzenleme kabul edildi.

Senatoda, “milyoner vergisi” olarak nitelendirilen vergiyi içeren yasa 26 ret oyuna karşılık 42 lehte oyla kabul edildi.

Vergiyi, 200 milyon pezodan (yaklaşık 19 milyon lira) fazla varlığı olan 12 bin kişi ödeyecek.

Yeni vergiyi getiren yasal düzenlemeyi hazırlayan senatörler, vergi mükelleflerinin yüzde 0.8’inin etkileneceğini, bu kişilerin yurtiçindeki varlıkarının yüzde 3.5, yurtdışındakinin ise yüzde 5.25’ine kadar ek vergi ödeyceğini söyledi.

Devlet Başkanı Alberto Fernandez, “300 milyar pezos toplamayı umuyoruz” derken muhalefet bu uygulamanın yabancı yatırımcının cesaretini kıracağını savunarak yönetimi eleştirdi.

Tıbbı gereksinimler, öğrenciler, küçük ve orta ölçekli işyerleri için kullanılacak

Toplanan paranın yüzde 20’si tıbbi gereksinimler için, yüzde 20’si küçük ve orta ölçekli işyerlerini desteklemek için, yüzde 20’si öğrencilere burs vermek amacıyla ve geri kalanı başka alanlarda kullanılacak.

Bugün itibarıyla 1 milyon 545 bin 631 vaka kaydedilen ülkede 38 bin 512 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Kısıtlamalar nedeniyle iyi durumda olmayan ülke ekonomisi büyük yara aldı.

Sokağa çıkma kısıtlamaları; işsizlik, yüksek yoksulluk seviyeleri ve devasa devlet borcu ile mücadele eden ekonomiyi daha da sıkıntıya soktu. Arjantin, 2018’den beri resesyonda.

Ülke dışında yaşayanlardan da vergi alınacak

Hazırlayıcılarından biri, yeni yasanın vergi mükelleflerinin yalnızca yüzde 0,8’ini etkileyeceğini söyledi.

Yasa kapsamında Arjantin’de yaşayanlardan yüzde 3,5’e kadar, ülke dışında yaşayanlardan ise yüzde 5,25’e kadar vergi alınacak.

Merkez solda yer alan Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in hükümeti 300 milyar peso (3,6 milyar dolar) toplamayı umuyor.

Ancak yasaya karşı çıkanlar bunun yabancı yatırımcıları caydıracağından ve tek seferlik bir vergi olmayacağından korkuyor.

Merkez sağdaki Juntos por el Cambio (Değişim için Bir Arada) koalisyonunun bunu “el koyma” olarak nitelendirdiği bildirildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER