A3 Haber

Küresel silah satışları artıyor: Zirvede ABD var

Küresel silah satışları artıyor: Zirvede ABD var

Küresel silah satışları artıyor: Zirvede ABD var
Aralık 08
10:00 2020

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü yıllık raporunda dünyada geçen yıl silah satışlarının yüzde 8,5 arttığı bildirildi. En çok silah satışı yapan 25 şirketin sıralandığı listede başı ABD’li şirketler çekti.

Dünya genelinde yoksulluk ve eşitsizlik her geçen gün büyürken silah tüccarları kasalarını doldurmaya devam ediyor. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yıllık raporuna göre, küresel silah satışları geçen yıl yüzde 8,5 oranında artış gösterdi.

SIPRI, dünyanın önde gelen 25 silah üreticisi şirketin verilerini mercek altına aldı.

12 ABD’li şirket ilk 25’te

DW’nin haberine göre söz konusu şirketlerin toplam cirosu 361 milyar dolar olarak belirlendi. Raporda, dünyada en fazla silah satışını 12 şirket ile ABD’nin gerçekleştirdiğine işaret edildi. 2019’da satılan silahların yüzde 61’i ABD’de üretildi.

Sadece Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ve General Dynamics fabrikalarında üretilen silahların toplam satış bedeli 166 milyar dolar oldu.

Birinci ABD ikinci Çin

Listenin ikinci sırasında yer alan Çin ise satışların yüzde 16’sını gerçekleştirdi. Dört Çinli silah üreticisinin yıllık cirosunun yüzde 4,8 oranında arttırdığı belirtildi.

Listenin üçüncü sırasında ise Rusya var. Rusya’nın küresel silah piyasasındaki pazar payı ise yüzde 3,9 olarak kaydedildi.

Listede yer verilen iki Rus silah üreticisinin bir yılda toplam 634 milyon dolar gelir kaybına uğradığı ifade edildi.

Avrupa şirketleri geride

Listede yer alan altı Avrupalı silah üreticisinin ise silah piyasasındaki yerinin yüzde 18 olarak saptandığı belirtildi.

Bu şirketler İngiltere, İtalya ve Fransa’da bulunuyor. Almanya’dan silah üreticileri ise 25 şirketin sıralandığı listede tek başına yer almadı. Alman iştirakli Airbus listede bulunuyor. Buna karşın Almanya’nın en büyük silah fabrikası Rheinmetall 2019’da cirosunu 3,9 milyar dolar artırdı. Suudi Arabistan ise listede ilk kez yer aldı. Söz konusu Suudi şirketin pazar payının yüzde 1,3 olduğu kaydedildi.

SIPRI uzmanı Béraud-Sudreau, siyasette yaşanan gerginliklerin savunma harcamalarındaki artışı körüklediğine vurgu yaptı. Béraud-Sudreau, bu durumun özellikle Rusya’nın 2014’de Kırım yarımadasını ilhakından sonraki süreçte hissedilir şekilde gözlemlendiğini söyledi. Uzman Trump’ın 2016’da ABD Başkanı seçilmesinden sonraki süreçte de silah satışlarında artış kaydedildiğini ifade etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER