A3 Haber

CHP’li Göker: Bu bütçe borcun faizinin borçla kapatıldığı bir bütçedir

CHP’li Göker: Bu bütçe borcun faizinin borçla kapatıldığı bir bütçedir

CHP’li Göker: Bu bütçe borcun faizinin borçla kapatıldığı bir bütçedir
Aralık 18
14:24 2020

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, TBMM’de görüşülen 2021 yılı bütçesinin işçi, çiftçi, emekli, esnaf yararına yönelik hiçbir madde içermediğini belirterek, “Bu bütçe, şimdiye kadar yapılmış bütçelerden farkı sadece borcun borçla kapatıldığı değil, artık borcun faizinin borçla kapatıldığı bir bütçedir” dedi.

CHP Burdur Milletvekili, Meclis İdare Amiri Mehmet Göker, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında AKP’lilerin “Doğu’dan Batı’ya, Güney’den Kuzey’e her yerde yaptıklarını, başarılarını, hamlelerinden” bahsettiklerini belirterek şunları kaydetti:

ANKA’nın haberine göre “Değerli arkadaşlar, bu AK Parti’nin yaptıklarını görmek için bu kadar coğrafi metrekareyi dolaşmanıza gerek yok. Ocak 2018’de Meclisin önünde kendini ateşe veren işçimize bakmanız yeterli. Mart 2012’de kendini ısıtamadığı, bebeğini ısıtamadığı için yan odada intihar eden Emine kardeşimizi hatırlamanız yeterli. Ya da şuradan birazcık öteye gidip icra dairelerindeki 23 bin icra dosyasına bir göz atmanız yeterli veya bu kadar uzağa da gitmeyelim. Daha geçen hafta Sayın Genel Başkanımızın gündeme getirdiği, dekontuyla ispatladığı, polis şehidimizin babasına yaptığınız 192 liralık banka dekontu, AK Parti’nin yaptıklarını anlatmaya yeter de artar bile. Evet, bu bütçede halkın yararına yönelik, işçiyi, çiftçiyi, emekliyi, esnafı kısacası mağdur kesimlerin yararına yönelik hiçbir maddeyi göremezsiniz. Bu bütçe, şimdiye kadar yapılmış bütçelerden farkı sadece borcun borçla kapatıldığı değil, artık borcun faizinin borçla kapatıldığı bir bütçedir.”

“Yüzde 14’ü borcun faizine ödenecek”

Mehmet Göker, 2021 yılı bütçesiyle öngörülen faiz ödemesinin 180 milyar lira olduğunu açıklarken şu bilgiyi verdi:

“İyi dediğiniz bu bütçenin yüzde 14’ü borcun faizine ödenecek bir bütçedir. Saat başı yaklaşık 21 milyon lira ya da 2,7 milyon dolar ya da günde 493 milyon liranın faize gittiği bir bütçedir. Peki, işçinden, memurdan, esnaftan, köylüden toplanan vergi nedir? 220 milyar lira. Ne demiştik gidecek olan faiz bütçesine? 180 milyar lira. İşte, tek adam rejiminin getirdiği sonuç tam anlamıyla da budur.”

“Ne yapılmalı nelerden vazgeçilmeli?”

Göker, ekonominin durumunun vahim olduğunu belirtirken yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Üretim yerine tüketimi, ihracat yerine ithalatı teşvik eden ve tarımı yerle bir eden yanlış politikalardan bir an önce vazgeçilmeli.
  • Finans kaynaklarını sadece belli bir sektöre aktaran -ki biz buna “beşli çete” diyoruz- rant odaklı büyüme modelinden bir an önce vazgeçilmeli.
  • Yine, 2002 yılında 129 milyar dolar olan dış borcumuzu 2020 yılında 442 milyar dolara yükselten, işletmelerin döviz cinsinden borçlanmasına yönelik uygulamalardan vazgeçilmeli.
  • Hukuk devleti ilkesinden, ifade ve basın hürriyetinden sapmalara yol açan antidemokratik uygulamalardan vazgeçilmeli.
  • Kamu kaynaklarının yönetiminde ve kullanımında şeffaflık ve hesap verilebilirlik yerine keyfîlik ve gizliliğe neden olan yaklaşımlardan vazgeçilmeli, bunda da ilk olarak Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneğinden başlanmalıdır.
  • 200 kere değiştirilerek beşli çeteye kaynak aktarmanın yolu hâline getirilen Kamu İhale Yasası hakkaniyetli bir şekilde ve son kez değiştirilmeli. KÖİ projeleri ve garantiler acilen düzenlenmeli, rekabetçi ortam oluşturularak kamu yararına kamulaştırmalar yapılmalıdır. Bu, bizim geleceğimiz olan nesillerimize borcumuzdur.
  • Cumhurbaşkanlığı gelir gider bilançosuna bakıldığında 2019 yılında harcanan tutar, bir önceki yıla oranla 3,8 kat artarak 3 milyar 668 milyona çıkmıştır. Sayıştay raporlarında da yer aldığı üzere, günlük harcamaları 10 milyon liraya ulaşan, 4 bin 303 asgari ücrete eş değer olan bu bütçeden vazgeçilmeli, kamu israfına son verilmelidir.
  • Yine, Sayıştay denetiminden ve Kamu İhale Kurumu dışında tutularak harcamaların, borçlanmaların, ihalelerin denetlenmediği âdeta paralel bütçe hâline getirilen Varlık Fonu, gerçekçi ve ciddi bir şekilde TBMM denetimine açılmalıdır.
  • Son olarak da kamudaki taşıt ve bina kiralama yöntemleri şeffaf hâle getirilmelidir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER