A3 Haber

Sayıştay raporu: MHP’li Aliağa Belediyesi’nde sınava girmeden sekiz günde devlet memuru olmuşlar

Sayıştay raporu: MHP’li Aliağa Belediyesi’nde sınava girmeden sekiz günde devlet memuru olmuşlar

Sayıştay raporu: MHP’li Aliağa Belediyesi’nde sınava girmeden sekiz günde devlet memuru olmuşlar
Aralık 19
13:52 2020

Sayıştay’ın yayımladığı denetim raporlarında Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’li Aliağa Belediyesi ile ilgili çarpıcı tespitlere yer verildi. Raporda son beş yılda dört kişinin özel kalem müdürlüğü üzerinden “memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanılarak” memur kadrosuna alınmasına vurgu yapıldı. Bir memurun sekiz gün, diğerlerinin ise süreç içerisinde memur yapılması dikkat çekti.

A3Haber Merkezi| Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı Aliağa Belediyesi 2019 yılı Denetim Raporu’na önemli bilgiler yer aldı. Kasım ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada belediyenin eksik ve hatalarına yer verildi.

Raporda belediyenin gelir ve giderlerindeki düşüş ön plana çıktı. Raporda giderlerin oranında yüzde 22’lik bir düşüş olduğunu aktarırken gelirlerde de yüzde 9 oranında bir azalış olduğu aktarıldı. Raporda ayrıca oyun salonları, bilardo salonları ve canlı müzik belgesi olan işletmelerin hiçbirinden eğlence vergisi alınmadığı konusunda uyarı yapıldı.

Atama ile sekiz günde sınavsız devlet memuru

Özel Kalem Müdürlüğü’ne atama konusu da Sayıştay’ın gözünden kaçmadı. Raporda son beş yıl içerisinde dört farklı kişinin atandığı ve hepsinin açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği vurgulandı. Açıklamada “Yapılan atamalar incelendiğinde; yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı ve atanan kişilerden birinin 8 gün sonra diğerlerinin de bir süre sonra memur olarak başka bir kadroya geçirildiği görülmüştür” denildi.

Belediyeden muhalefet üzerinden savunma

Atamalarla ilgili olarak belediye savunmasında belediye meclisinin çoğunluğunu oluşturan muhalefet partileri tarafından reddedilmesi ve bu nedenle belediyenin acil ihtiyaç duyduğu atamaların Özel Kalem Müdürlüğü vasıtasıyla yapıldığı belirtildi. Sayıştay ise cevap olarak “Sonuç itibariyle, özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda; öncelikle Belediyede çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulduğu tespit edilmiştir” denildi.

Gecekondu fonu amacı dışında kullanılmış

Raporda Gecekondu Fonu’nun amacı dışında kullanıldığı da aktarıldı. Fonunun dönem dönem cari hesaba aktarıldığı belirtilerek “Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, Hazine tarafından fona aktarılması için gönderilen %10 payın 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre oluşturulması gereken fon hesabına aktarıldığı, ancak burada biriken paraların zaman zaman belediyenin cari hesabına aktarılarak amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. 4706 ve 775 sayılı Kanun’da belirtilen payların mevzuatında belirtilen yerlere harcanması, fonun tahsis amacının dışına çıkılarak belediyenin cari giderlerinde kullanılmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER