A3 Haber

Ağaç temalı reklam filmiyle sempati toplamaya çalışan Cengiz Holding’in ağaç katliamlarıyla dolu geçmişi

Ağaç temalı reklam filmiyle sempati toplamaya çalışan Cengiz Holding’in ağaç katliamlarıyla dolu geçmişi

Aralık 21
11:20 2020

Devletten aldığı ihalelerle gündemden düşmeyen yandaş Cengiz Holding, YouTube’da yayımladığı “Meyve veren ağaç taşlanır” reklam filmiyle eleştirilerin odağı oldu.  Cengiz Holding hayata geçirdiği birçok projesinde binlerce ağacı katletmişti. İşte Cengiz  Holding’in ağaç katliamı yaptığı projeler…

A3Haber Merkezi | Cengiz Holding’in Hayat Ağacı isminin verildiği reklam filminde, “Meyve veren ağaç taşlanır” teması işleniyor. Küçük bir çocuğun yaşlı bir adamla birlikte ektikleri ağacı anlatan filmde, dedenin “En zor şey meyve veren ağaç olmaktır. Taşlamak isteyen çok olur” sözleri dikkati çekiyor. Yaklaşık 550 abonesi bulunan şirketin YouTube kanalındaki video, 220 binden fazla kişi tarafından izlendi ve 31 bin “dislike” aldı. Reklam filmine gelen birçok tepkinin ve dislike sonrası video yoruma kapatılarak dislike sayısı da gizlendi.

Filmde, “Kuruluşumuzun üzerinden 40 yıl geçmiş olsa bile, Cengiz Holding’in kuruluş felsefesi çok daha önce 1970 yılında ortaya çıktı” notu düşülerek, “Kurulduğumuz ilk günden itibaren bir ağacı şirket felsefemiz yaptık. Cengiz Holding olarak, bugüne kadar, üstlendiğimiz her işi, her zaman memleket menfaatlerini ön planda tutarak hayata geçirdik. Her zaman bu ülkeye ve insanlarına fayda yaratacak, toplumun her katmanına dokunacak projeler geliştirerek, Türkiye’nin gurur duyacağı bir şirket olma vizyonu ile çalıştık. Bizim işimiz de gücümüz de bu memleket” denildi.

(Kurgu: Zorlu Çetin)

Cerrattepe ağaç katliamı

Yandaş Cengiz Holding’in altın ve bakır madeni çıkarmak için Artvin Cerattepe’de 3 bin 500 ağacı kesti. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Cerrattepe’deki ağaç katliamında  Cengiz Holding, 4 bin 406 hektar alanlık ormandan 4 milyar lira değerinde 7 milyon ton bakır rezervi çıkaracağını duyurmuştu. Cengiz Holding açıklamasında maden çalışmaları kapsamında 3 bin 500 ağacın kesileceğini itiraf etmişti.

Kaz Dağları direnişi 

Kaz Dağı’nda, Bayramiç’in Muratlar Köyünden Hacıbekirler Köyü arasındaki 16 km’lik yolda yürüyüş yapan bir grup, ormanlık alanda yoğun miktarda ağaç kesimi yapılmıştı. Bölge, geçtiğimiz yıl yaz aylarında Kanadalı şirketlerden Cengiz Holdinge satılan Halilağa altın madeninin olduğu yerler olunca “Ağaçlar acaba altın madeni için mi kesiliyor?” sorusu gündeme gelmişti.

CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, madenin ÇED duyurusunu sosyal medya hesabından paylaşarak tepki göstermişti. Ural, “Kazdağları’nda yeni bir cephe açılıyor, Cengiz Holding Kazdağları’nda. Projenin alanı Alamos Gold’un tam üç katı. Üç köy yok olma tehdidinde” demişti.

Fethi Paşa korusu

Sözcü’de yer alan habere göre, Üsküdar’da Fethi Paşa Korusu’nda işadamı Mehmet Cengiz’e ait olan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün yanmasının ardından başlayan inşaat çalışmasında Cengiz İnşaat, kuruyan ağaçları kesmek için Koruma Kurulu’na başvurmuştu.

Üsküdar’daki 81 dönümlük arazi üzerinde 3 bin ağacın bulunduğu Fethi Paşa Korusu’nda yer alan Hüseyin Avni Paşa Köşkü, 2002 yılında “yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı” olarak tescillendi.

2009 yılında TMSF tarafından satılığa çıkarılan koruyu ve köşkü, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz aldı. Köşkü restore etmek için 2014 yılında Koruma Kurulu’na başvurulduğu sırada tarihi yapı çıkan yangınla küle dönmüştü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER