A3 Haber

Kültürpark Platformu’ndan Tunç Soyer’e açık mektup: Her adımın takipçisi olacağız

Kültürpark Platformu’ndan Tunç Soyer’e açık mektup: Her adımın takipçisi olacağız

Kültürpark Platformu’ndan Tunç Soyer’e açık mektup: Her adımın takipçisi olacağız
Aralık 22
14:15 2020

Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark için Koruma Amaçlı İmar Planı ilişkin başlattığı çalışma sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e açık mektup yazdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin çalışma başlatarak Kültürpark Anayası hazırlandı. Çalışma sonrası Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e açık mektup yazdı. Mektupta, Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın takipçisi olunacağı ve yaşamdan yana tüm kararlara destek verileceği belirtildi.

Mektupta, Soyer’in Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin açıklamaları anlaşılmadığına dikkat çekilerek, “Tarihi ve doğal sit alanı olarak tescilli ‘kültür varlığı ve kent parkı’ olan bu alan için yapılacak tüm çalışmalar ‘ koruma’ amaçlı olmalıdır. İBB’nin sayfasında üzgünüz ki ‘Kültürpark’ın tarihi kapıları, Ada ve Göl gazinoları ile Pakistan Pavyonu olarak bilinen tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere yıkılıp yeniden yapılacaklar için emsal değeri yüzde 5’i geçemeyecek. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak yapılardan şu an 27 bin metrekare tabana oturan fuar hollerinin en fazla 12 bin metrekare olarak yapılabileceği hüküm altına alınacak denmektedir. Oysaki kente ait bir miras olan, bu alanda yapılaşmadan, yapılaşma haklarından söz edilmemelidir. Burada sadece ve sadece koruma planı yapılabilir. Sınırlı bir şekilde aktarılan bilgiden anlıyoruz ki önümüze yeni bir ‘yapılaşma’ seçeneği konmaktadır. Alan hala inşaat pazarlıklarına ve emsallere konu edilmektedir. Üzgünüz, ortak akıl, katılımcı ve şeffaf yönetim başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetiminiz, yolda kendi aklının dışında kalan akılları yeterince değerlendirmemiş, dolayısıyla katılımcılık ve şeffaflıktan uzak kalmıştır. Söylendiğinin aksine, istemezükçü değiliz. Her alanda, her ortamda istek ve önerilerini sıralayan, taleplerini, yapılması gerekenleri söyleyenleriz” ifadelerine yer verildi.

Mektupta son olarak Soyer’e şu sorular ve taleplerde bulunuldu:

  • İBB bürokratlarınca oluşturulup Meclis’e sunulmuş olan Koruma Amaçlı İmar Planı; onay süreci öncesinde ilgili aktör ve hemşehrilerin görüşlerini katmasına izin verilecek şekilde kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?
  • Çalıştaylarda da benimsenen demokratik bir Kültürpark Meclisi’ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ve Alan Yönetim Planı sizin deyiminizle Kültürpark’ın Anayasası’nda nasıl yer almaktadır?
  • Kültürpark’ın Anayasası’nda 420 bin metrekarelik toplam yüzölçümünün dağılımı nasıl öngörülmektedir? Bu nüfusu 4 milyonu zorlayan bir kentin neredeyse tek yeşil alanı için yeterli midir? Lütfen detaylarıyla paylaşır mısınız?
  • Mevcut yeşil alan toplamı,
  • Mevcut yol, beton ve geçme taş, toplam alanı,
  • Yıkılması ve sökülmesi yıllar öncesinden Koruma Kurulu ve Belediye yönetimlerince karara bağlanmış olan yapıların toplam alanı,
  • Yıkılması ve sökülmesi önceden karara bağlanmış olan bu yapılar sonrasında olması gereken toplam yeşil alan,
  • Yeni proje ile oluşacak olan yapıların toplam alanı (çok katlılık var ise o detaylar da eklenerek),
  • Yeni proje ile oluşacak olan yeşil alanın toplam alanı, İzmir kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER